FOTO/VIDEO. Jurnaliști legitimați fără motiv temeinic și avertizați cu încătușarea de Poliția Locală
Jurnalismul nu este cea mai ușoară meserie în județul Satu Mare. Concret, duminică noaptea, în jurul orei 23.50, un reporter al PresaSM s-a deplasat la un accident care s-a produs în Piața Libertății din municipiul Satu Mare. Aflându-se pe spațiul public, reporterul a început să filmeze și să facă poze, exercitându-și meseria. La un moment dat și-a declinat calitatea de jurnalist, arătând legitimația de presă, în fața unui agent al Poliției Locale Satu Mare, întrebându-l dacă poată să îi dea ceva detalii legat de evenimentul rutier.
”Bună seara, sunt de la PresaSM, puteți să îmi spuneți, vă rog, ce s-a întâmplat?”, a întrebat reporterul PresaSM. Polițistul local, supărat se pare pe unele articole apărute în mass media județeană, ar fi refuzat, precizând, aproximativ, că: ”presa scrie prostii”. Mai mult, cu toate că s-a legitimat în prealabil, alți colegi ai agentului au început să vocifereze la adresa reporterului, solicitându-i să se legitimeze din nou, în caz contrar riscând să fie chiar și încătușat!
Reporterul a invocat prevederile legale în vigoare, solicitându-le agenților de poliție locală să îi prezinte motivul legitimării. Asta în condițiile în care reporterul și-a declinat deja calitatea. Fără să i se prezinte motivele, reporterul s-a conformat și a prezentat actul de identitate și legitimația de presă. După ce i s-au luat datele, agentul de poliție locală a ieșit din mașină, iar reporterul a insistat, din nou, asupra motivelor legitimării. Agentul a refuzat să dea un motiv temeinic, iar printr-o atitudine aparent sfidătoare i-a spus reporterului: ”Am eu motivele mele, poate ești suspect”.
Avertizat din nou cu încătușarea, reporterul PresaSM a solicitat sprijinul editorilor. La fața locului s-a deplasat Ciprian Bâtea, editor al PresaSM, care după ce s-a legitimat l-a rugat pe agentul de poliție locală să furnizeze motivele legitimării reporterului, aducându-i în vedere faptul că a îngreunat munca unui jurnalist, aflat pe domeniul public și în exercitarea meseriei de jurnalist.
Explicațiile au fost difuze, fiind mai mult o lecție despre morală, despre cum ar trebui să se comporte jurnaliștii. Nimic despre cum ar trebui să se comporte și să respecte procedurile polițiștii locali.
Nota redacției: PresaSM va face o sesizare în scris conducerii Poliției Locale Satu Mare pentru exprimarea unui punct de vedere. De asemenea, se va prezenta întregul material probator foto și video, precum și poziția martorilor.
Înțelegem și respectăm obligația de legitimare la solicitarea orgenelor în drept, dar numai cu respectarea legislației în vigoare. Refuzul de a prezenta motivele legitimării, precum și avertizarea cu încătușarea unui jurnalist (!) pot fi interpretate ca și gesturi de forță, care nu sunt conforme cu normele legale.
De asemenea, elementele de identificare ale polițiștilor locali au fost blurate, tocmai pentru ca acest articol să nu fie interpretat ca și un exercițiu de forță. Considerăm, totuși, că astfel de atitudini trebuie prezentate opiniei publice, care are dreptul să cunoască modul de lucru al unor oameni ai legii. Dacă jurnaliștii sunt tratați în acest mod, ce șanse au simpli cetățeni?