Greva de la Electrolux a intrat în cea de-a opta zi. Muncitorii spun în continuare că sunt deciși să nu cedeze și vor rămâne în stradă până când nu își vor primi majorările salariale. Alături de greviștii de la Satu Mare au venit și lideri ai Cartel Alfa din alte județe. Joi, greviștii și sindicaliștii se pregătesc pentru un marș spre Prefectură.
Pentru a opta zi consecutiv, angajații Electrolux și-au început ziua în stradă, în fața fabricii din Satu Mare. Alături de ei au fost și sindicaliști de la Cartel Alfa, veniți din alte județe. Aceștia i-au îndemnat pe greviști să dea dovadă de unitate, să nu se lase provocați și i-au lăudat pentru curajul și perseverența de care au dat dovadă.
Oamenii au strigat în cor faptul că nu vor ceda și au solicitat, la fel ca și în zilele anterioare, demisia conducerii de la Satu Mare.
Greviștii s-au arătat deranjați de faptul că ceilalți colegi nu au venit alături de ei în stradă și și-au continuat activitățile de producție. Unul dintre liderii de sindicat, invitat la Satu Mare, chiar a mers cu portavocea spre clăirea fabricii și le-a spus celor care lucrează că trebuie să le fie rușine pentru că stau la serviciu și nu în stradă.
„Să vă fie rușine că stați înăuntru și nu vă alăturați lor,” a spus liderul de sindicat, care i-a îndemnat pe greviști să scandeze pentru solidaritate.
Vasile Dârle le-a spus greviștilor că trebuie să meargă la ITM pentru a depune sesizări, asta după o discuție care a avut loc la nivelul Prefecturii Satu Mare. Liderul a spus că îi va aștepta la sediul instituției pe cei care vor reclama faptul că nu au primit tichete de masă.
Liderii de sindicat veniți din alte județe le-au dat asigurări sătmărenilor că sunt alături de ei și că sunt susținuți nu doar de membrii Cartel Alfa, ci și de muncitori din alte fabrici din țară.
Discuțiile s-au purtat în jurul necesității creșterii salariilor, având în vedere costurile vieții de zi cu zi, mai ales în contextul în care mai multe categorii profesionale, în special din sectorul public, s-au bucurat de măriri de salarii. Exemple au fost date și din mediul privat. Mai multe companii din sectorul de retail au anunțat creșteri salariale, cele mai multe odată cu 1 martie.
Sindicaliștii au criticat și legea Dialogului Social, care, spun aceștia, a adus sclavagimul în țară. Liderii au recunoscut că atunci când legea a fost votată, ei nu au reușit să iasă în stradă pentru a bloca procesul de legiferare.
„Vă mulțumesc pentru solidaritatea de care dați dovadă. Sunt puțini care vin alături de sindicate, ca să ceară pentru voi bani,” a spus liderul de la Mehedinți.
Un alt lider care a fost prezent alături de sătmăreni a precizat că a fost impresionat de atitudinea greviștilor, de solidaritatea și determinarea lor și a spus că Satu Mare trebuie să devină în următoarea perioadă capitala sindicalismului românesc. De fapt, a spus acesta, Satu Mare este capitala sindicalismului românesc.
Liderii de sindicat au punctat din nou faptul că sunt deschiși la dialog, dar așa cum cer oamenii din stradă, nu pot accepta orice ofertă care vine din partea conducerii. Ca și ieri, sindicaliștii au spus că propunerile care le sunt înaintate vor fi prezentate greviștilor, pentru că ei au ultimul cuvânt.
Vasile Dârle, liderul Cartel Alfa, a anunțat că dacă până săptămâna viitoare nu se va ajunge la o înțelegere cu patronatul, se va organiza un marș de la sediul Electrolux, la Prefectura Satu Mare. Alături de greviștii de la Satu Mare, a spus un alt lider de sindicat, vor fi și alți membri ai Cartel Alfa, inclusiv președintele Bogdan Hossu.
Și sătmărenii care susțin cauza greviștilor sunt invitați săptămâna viitoare la marșul prin oraș.
Sindicaliștii sunt nemulțumiți și de modul în care au reacționat cei de la ITM, care, au spus aceștia, sunt mai preocupați de birocrație.
Sorin Faur, liderul sindicatului liber Samus, a spus că această săptămână de grevă va fi una de uzură. Faur a punctat că este nevoie de solidaritate pentru a putea depăși momentul. Sorin Faur a spus că a vorbit și cu sindicatul care îi reprezintă pe angajații din Polonia ai companiei suedeze, iar aceștia i-au transmis că au și ei probleme similare cu cele de la Satu Mare.
„Ne-au transmis că sunt alături de noi. Și ei au acolo probleme similare,” a spus Sorin Faur.
Faur a mai precizat și că, alături de fostul președinte al sindicatului, va încerca să facă auzite revendicările greviștilor de la Satu Mare și la Bruxelles.
Vasile Dârle a precizat că și sindicatul din Ungaria, care reprezintă angajații de la fabrica de frigidere din Jászberényi, este alături de greviștii din Satu Mare. Sindicatul urmează să timită o scrisoare de susținere greviștilor de la Satu Mare.