Grevă la Electrolux Satu Mare. În această dimineață muncitorii au oprit producția. Începând cu ora 7:00, o parte a salariaților, adunați în fața fabricii, au solicitat salarii mărite. Muncitorii au spus că sunt nemulțumiți nu doar de venituri, având în vedere că au crescut costurile de trai, ci și de situația din fabrică și modul în care sunt tratați.
Grevă la Electrolux Satu Mare. Începând cu ora 7:00, ora la care schimbul I trebuia să intre în tură, muncitorii au întrerupt producția. Greva s-a declanșat după ce sindicatele și conducerea companiei nu au reușit să ajungă la un compromis în ceea ce privește creșterile salariale.
În timpul negocierilor contractului colectiv de muncă, sindicaliștii au solicitat majorarea venitului pe oră, o revendicare cu care cei de la Electrolux nu au fost de acord.
Sindicaliștii au spus și că necesitatea creșterii salariilor este determinată și de creșterea costului de viață.
„Să fim conștienți că toți trebuie să punem cotul pentru un salariu mai bun. Mie mi-e frică de luna martie, când îmi vine factura de gaz,” a spus unul dintre sindicaliști.
Muncitorii nu au fost nemulțumiți doar de salarizare, ci și de volumul de muncă.
„Timp de 28 de ani ne-au tot spus că e greu. Facem munca a altor trei muncitori. Cerem salarii decente. Nu este vina noastră că Guvernul României mărește prețurile la alimente,” a precizat unul dintre angajații companiei.
Sindicatele au notificat conducerea fabricii și au anunțat încă de săptămâna trecută că vor declanșa greva generală pe termen nelimitat. Majoritatea membrilor de sindicat, spunea conducerea, a votat pentru demararea acțiunilor de protest.
Mulți muncitorilor au precizat că lucrează pentru companiei de mai bine de zece ani.
Muncitorii s-au plâns și de nepotisme.
„Trei ani, patru ani, i-am înțeles, că a fost criză financiară, ” a spus un alt angajat. „Cunoaștem toți ce face, cei din conducere și cei din secție. Nouă noi ne-a ajuns și ne-a ajuns și cu nepotismele. Ar trebui să terminăm cu astea. Să avem încredere unii în alții, așa vom rezista. „
Liderii de sindicat au spus că vor face o adresă către conducere suedeză a companiei, în care vor descrie situația din fabrica de la Satu Mare.
Practic, muncitorii au solicitat doi lei în plus pe oră, odată cu renegocierea contractului colectiv de muncă.
„Dacă considerați că vreți un trai mai bun, o viață decentă, o mâncare sănătoasă pe masă, vreau să vă cer dovada curajului și a solidarității. Faptul că suntem unul lângă celălalt, ar trebui să ne facă puternici,” le-au transmis sindicaliștii celor care fac grevă.
Sindicaliștii au spus că la Satu Mare nu se respectă codul de conduită al companiei suedeze. În acest sens, muncitorii au cerut demisia conducerii.
Muncitorii spun că situația s-a schimbat mult în ultimii zece ani. Dacă atunci găseau înțelegere la conducerea fabricii și erau mândri că lucrează pentru compania suedeză, acum ușile șefilor sunt închise când vine vorba de dialog.
Peste 300 de persoane au semnat pentru greva generală.
Muncitorii sunt determinați să nu suspende greva până nu le sunt îndeplinite cerințele. Liderii de sindicat i-au îndemnat pe salariați și să nu răspundă la provocări.
„Știm ce avem de făcut. Doar de susținerea dumneavoastră avem nevoie,” a spus liderul Vasile Dârle.
Deși procedurile pentru declanșarea grevei erau pe rol, conducerea sindicatului a precizat că era deschisă la negocieri și sperau să ajungă la un compromis pe parcursul săptămânii trecute, în așa fel încât să nu se ajungă la oprirea producției.
Sindicaliștii au argumentat că suedezii, având în vedere profitul companiei, și-ar putea permite creșterile salariale. Liderii de sindicat au vorbit și despre recentele creșteri salariale anunțate de retailerii din România. Auchan a anunțat încă din decembrie majorări ale veniturilor angajaților, iar Kaufland a precizat public că va crește salariile începând cu datat de 1 martie.
Foarte bine!
View CommentBravo „tovarăș”
View CommentSuntem foarte suparati si dezamagiti de faptul ca Sindicatul a exclus angajatii white colour de la negocieri. Angajatii white colour nu sunt tot parte din Electrolux? Noi nu suntem parte a sindicatului?
View CommentAproape în toate fabricile corporațiilor din țară se întâmplă ce se întâmplă la Electrolux,nepotisme neamuri și mult jeg.cei care sunt șefi se comporta cu muncitori că niște canalii.nu ar m-ai trebui să muncim pentru străini la noi în țară pina nu primim salarii că afară,că în Occident.in primul rand trebuie dați afară tot ce-i care sunt așa zisei șefi făcută curățenie și dupaia de la capăt.
View Comment