O parte a angajaților Electrolux rămân în grevă. Pentru cea de-a treia săptămână, muncitorii și liderii de sindicat s-au adunat în fața unității de producție din Satu Mare solicitând majorări salariale. Muncitorii sunt deciși să nu își reia activitatea, până când solicitările lor nu vor fi acceptate de conducerea fabricii.
Greva de la Electrolux a intrat în cea de-a treia săptămână. Cu toate astea, angajații sunt hotărâți să nu cedeze și solicită în continuare majorarea salariului cu doi lei pe oră. Liderii de sindicat au anunțat deja că acțiunile de protest au intrat într-un ritm de uzură.
Cu toate astea, angajații au strigat la unison că nu vor ceda și vor continua greva.
Angajații și liderii de sindicat se pregătesc pentru un marș prin oraș.
Mai mult, Sorin Faur, liderul sindicatului liber Samus, a precizat ieri că „singura metoda de dialog social a conducerii Electrolux este înfometarea”, și asta pentru că, spune sindicalistul, conducerea știe că oamenii primes salarii prea mici pentru a avea bani puși deoparte și pentru a putea continua greva.
Greviștii au solicitat demisia conducerii Electrolux, dar și pe cea a șeful ITM, după ce sindicaliștii le-au relatat discuțiile avute cu cei din conducerea instituției cu privire la faptul că drepturile angajaților nu sunt respectate.
Doar două, trei persoane au renunțat la grevă, au informat liderii de sindicat, de când au început acțiunile de protest.
Faur a mai spus că sindicatele internaționale pun presiune, la nivel european, pe conducerea Electolux.
Potrivit liderilor Cartel Alfa care au fost la Satu Mare, greva de la Electrolux este extrem de importantă pentru mișcarea sindicală din întreaga țară.
S-a făcut și un apel la solidaritate prin deschiderea unui cont de solidaritate cu angajații prin care sindicaliștii să depună bani care să vină în sprijinul greviștilor rămași fără salarii.
Organizația din Caraș-Severin a făcut propunerea și va contribui cu suma de 500 de lei. Vicepreședintele Cartel Alfa a promis că va dona, în nume propriu, 200 de lei.
Prioritari, potrivit inițiativei, trebuie să fie soții care lucrează împreună la Electrolux.
Prefectul județului, într-o postare pe Facebook, a precizat că cei din conducerea companiei au refuzat invitația la dialog pe care a lansat-o. O primă întâlnire între reprezentanții Electrolux și sindicate, mediată de Prefect, nu s-a soldat cu un compromis.
420 de angajați ai Electrolux Satu Mare, potrivit sindicatelor, și-au oprit activitățile de producție în urmă cu trei săptămâni. Potrivit sindicatelor, s-a solicitat o creștere a plății cu ora de doi lei, având în vedere că muncitorii iau în mână aproximativ 1.700 de lei pe lună.
Angajații aflați în grevă au depus și plângeri la ITM din cauza tichetelor de masă pe care nu le-au primit.
Conducerea Electrolux, într-un răspuns transmis la solicitarea PresaSm, a vorbit despre propria oferă făcută angajaților.
Ultima oferta a conducerii, pe care sindicatul nu a acceptat-o, era marire 7,5 % si bonus de prezenta 150 de lei si o asigurare medicala privata de 40 de lei lunar. Sigur, banii astia, 40 de lei, nu le intra in buzunar, dar la sfarsit de an pot face niste analize fara sa le mai plateasca din buzunar.
View Comment7,5% din 1700 inseamna 127,5 lei. S-ar fi ajuns la 1827,5 lei. Pe langa asta, in unele sectoare, sunt sporuri pentru conditiile de lucru.
Se mai dau tichete de masa de 15 lei, tichete de vacanta, al 13-lea salariu, ajutor pentru nastere, deces etc.
Sindicatul a cerut o crestere de 600 lei brut in suma fixa pentru muncitori. Asta ar veni peste 300 lei net, adica o crestere de 20% pentru muncitori. Ce companie si-ar permite o asa crestere brusca, intr-un an?
Pentru TESA, sindicatul a cerut o marire de 15%, dar nu au avut nici un fel de consultari cu TESA – sunt multi membrii de sindicat – sa afle care sunt cererile lor.
Si sa nu uitam ca la Electrolux sunt doar 2 schimburi, deci nu se lucreaza noaptea.
Credeti ca nu au studiat piata muncii, cei de la Electrolux. Toate salariile sunt in functie de ce e pe piata la ora actuala. Patronii au tot dreptul sa spuna „atat pot sa platesc. daca nu va convine, mergeti altundeva”, fiinca stiu ca nu se plateste mai bine, raportat la conditiile de munca, locatia fabricii etc.
Daca se face mars, atunci sa manifestati nu doar fata de o companie, ci fata de toate guvernele de pana acum, inclusiv fata de cel de acum, care au adus tara in situatia de azi. De asta aveti salarii mici, fiinca asta e piata fortei de munca din cauza conducerilor de pana acum. Si nu uitati ca in Muntenia si Moldova sunt salarii chiar mai mici.
Deci faceti asa manifestatie. Atunci vor veni si altii, pentru asa cauze. Dar nu pentru o cauza particulara, pentru un razboi al orgoliilor intre liderii de sindicat si conducerea unei fabrici.