Muncitorii de la Electrolux nu vor să cedeze și spun că, în ciuda dificultăților materiale, vor continua acțiunile sindicale. În sprijinul greviștilor a fost deschis un cont de solidaritate, în care lideri sindicali dar și alte organizații și persoane fizice au făcut donații.
Aproximativ 420 de muncitori de la Electrolux Satu Mare sunt în grevă de 18 zile. Cu toate dificultățile materiale, aceștia sunt hotărâți să nu cedeze, până când conducerea fabricii nu le va oferi măririle salariale solicitate.
Cel mai mare sindicat din Suedia, a spus Sorin Faur, este alături de greviștii de la Satu Mare. Se va încerca ridicării problemei salariaților de la Satu Mare și în board-ul Electrolux.
Oamenii s-au declarat în continuare nemulțumiți de modul în care este tratată greva și de negocieri, așa că au solicitat, din nou, demisia conducerii fabricii.
Apeluri au fost lansate pentru unitate și solidaritate.
Sorin Faur, liderul sindicatului liber „Samus” a declarat că mai mulți colegi nu au fost prezenți în această dimineață pentru că sunt la donat de sânge.
Sindicaliștii se pregătesc și pentru pichetarea sediului ministerului Muncii, asta dacă nu vor reuși să rezolve problema tichetelor de masă.
Nemulțumiri sunt și de modul în care ITM a răspuns solicitărilor făcute de sindicaliști. Vasile Dârle a spus că în continuare se dorește un dialog responsabil. Sindicaliștii spun că un miting ar putea fi organizat în fața sediului ITM. Sute de persoane au depus sesizări la Inspectoratul Teritorial pentru că nu și-au primit tichetele de masă.
Împreună cu liderii de sindicat, muncitorii caută soluții pentru a ușura povara financiară a celor aproape patru săptămâni de grevă. Donații au fost făcute în contul de solidaritate deschis pentru greviști, iar ieri una dintre propunerile vehiculate a fost cea a donării de sânge în schimbul tichetelor de masă.
Liderul de sindicat Sorin Faur a avertizat în timpul celei de-a doua săptămâni că va urma o perioadă de uzură. Într-o postare pe Facebook, Faur a spus că tactica conducerii Electrolux este cea a „înfometării”. În discursurile sale în fața muncitorilor, Faur a spus că știe foarte bine dificultățile prin care trec greviștii, mai ales că urmează perioada sărbătorilor, dar și cea a facturilor ridicate după iarnă.