În prezența reprezentanților autorităților judeâene și locale, primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, alături de viceprimarul comunei Odoreu, Kovacs Joszef, au dezvelit astăzi, 9 iunie 2019, statuia regelui dac – Decebal.
Un sobor de preoți ortodocși, greco-catolici, reformați și romano-catolici au sfințit statuia regelui dac, după care s-au depus jerbe la monumentul amplasat lângă Primăria Odoreu.
După discursurile oficialităților, a avut loc o prezentare a tehnicilor de luptă a vechilor daci, celți sau buri, susținută de Asociația Culturală Omnis Barbaria din Baia Mare și Asociația Geto-Dacii Ansamensi din Jibou.
Statuia lui Decebal este amplasată lângă Primaria Odoreu, cu fața către postul de poliție, cu o înălțime de 2.8 metri. La baza statuii a fost pusă inscripția: REGELE DACILOR – DECEBAL – 87-106 d.HR.
Într-o carte de marmură, așezată pe un soclu cu o înălțime de 60 cm, în dreapta regelui Decebal, a fost inscripționat următorul mesaj:
”Din zei de-am fi scoborâtori, C-o moarte tot suntem datori! Totuna e dac-ai murit, Flăcău ori moş îngârbovit; Dar nu-i totuna leu să mori, Ori câine-nlănţuit”, text din poezia ”Decebal către popor”, de George Coșbuc.
“Atâta timp cât mă voi putea mișca, atâta timp cât va mai fi un singur dac care vrea să trăiască liber, ne vom bate pentru acest pământ, bun și frumos”, discurs atribuit regelui Decebal, în filmul istoric ”Dacii”, ecranizare din 1967.
Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, a precizat că statuia regelui dac va fi un reper clar al originii al comunității din această parte de țară.
”Decebal este un simbol și îl simțim, că ce a spus el, prin vocea poetului (George Coșbuc), este un îndemn către ceea ce vrem noi să facem. Să nu fim câini înlănțuiți, ci să fim lei luptători. (…) Noi, ca și administrație, am asigurat doar partea economică, am reușit să asigurăm finanțarea acestor lucrări artistice, însă am cerut sprijinul unui artist deosebit: Radu Ciobanu. (…) Dacă până acum comuna Odoreu nu prea a avut repere clare, acum suntem la momentul în care reperele noastre sunt adânc așezate, pornind de la istoria străveche, a regelui Decebal, a dacilor liberi, și ajungând aici, aproape de noi, cu mesaje foarte profunde”, a declarat Dumitru Pop.
Istoricul Liviu Marta – managerul Muzeului Județean Satu Mare – a declarat că au fost descoperite în județul Satu Mare – în ultimele decenii – vestigii care arată clar prezența dacilor pe aceste meleaguri.
”Cei care spun că partea de nord a României nu a fost în componența Regatului Dac fac afirmații total tendențioase. Pentru că în ultimele decenii, un arheolog de la Satu Mare, Gheorghe Lazin, a reușit să descopere câteva obiecte foarte importante din vremea regatului lui Decebal, tocmai în Lazuri. În ultimele două decenii, colegii din Slovacia și Ucraina au găsit foarte multe vestigii dacice în aceste regiuni, care arată că forțele dacilor se manifestau cu totul aici. Au fost găsite multe arme dacice”, a arătat Liviu Marta.
Viceprimarul comunei Odoreu, Kovacs Joszef, a precizat că demersul autorităților locale este în direcția unei bune conviețuiri inter-etnice. Cu atât mai mult cu cât a fost dezvelit recent și bustul marelui poet național al maghiarilor: Petofi Sandor.
”Doresc ca acest monument să fie un simbol al prieteniei între confesiuni, naționalități, un mesaj pentru o bună conviețuire, în armonie și bună-înțegere. Așa cum funcționează lucrurile în comunitatea noastră”, a spus viceprimarul comunei Odoreu.
Un exemplu de conviețuire, felicitări! oameni inteligenți, care se respectă reciproc!
View CommentOameni inteligenți care înțeleg că buna covețuire este cheia liniștii sufletești și a siguranței individuale.
View Comment