FOTO/VIDEO. Coșmarul unui careian, încheiat printr-o intervenție chirurgicală în premieră
Careianul Tiberiu Silaghi a fost diagnosticat cu o severă coxartroză bilaterală, adică la ambele şolduri, care l-a ţinut mult timp în cârje. Salvarea a venit când nu se aştepta, de la un tânăr medic orădean, chirurgul ortoped Jorgaq Tona, care i-a protezat ambele şolduri simultan, la Spitalul Pelican din Oradea, printr-o metodă revoluţionară şi complexă, realizată în premieră la Oradea şi chiar în vestul ţării, potrivit ebihoreanul.ro
Viaţa ca un chin
Pentru Tiberiu, suferinţa a început în urmă cu 15 ani. Tâmplar de meserie, iniţial n-a băgat de seamă, dar cu timpul durerile au devenit tot mai intense. Boala s-a agravat treptat, iar în ultimele 3 luni erau de nesuportat. Bărbatul ajunsese în cârje, iar activităţi banale se transformaseră în chin. Nu mai dormea nopţile, iar simplul gest de a coborî din pat se dovedea o aventură. Nici vorbă să mai poată urca scările.
În ultima perioadă lua injecţii de 2-3 ori pe lună, ture de câte 5, căci medicamentele şi terapiile nu-l mai ajutau.
„Am două fete. A fost foarte nasol, mai ales că cea mică are 10 anişori şi nici n-o puteam lua în braţe”, rememorează bărbatul, citat de ebihoreanul.ro.
Intervenţia salvatoare
Din discuţii şi de pe internet aflase în 2017 că operaţia putea fi mult simplificată printr-o tehnică nouă – abord direct anterior minim invaziv, cu o recuperare mult mai rapidă. Dar aceasta nu ajunsese încă la noi, aşa că a preferat să mai aştepte. A prins speranţe abia mai de curând, aflând că sunt medici care o folosesc la Bucureşti şi Timişoara.
Nu i-a venit să creadă când, ajuns pentru noi tratamente la un spital din Oradea, ortopedul care l-a consultat, dr. Jorgaq Tona, i-a spus că ar putea fi eligibil nu doar pentru operaţia prin noua metodă, ci chiar pentru operarea ambelor şolduri într-o singură intervenţie!
Intervenție în premieră
Dacă artroplastii unilaterale s-au mai făcut prin această tehnică în România, cea bilaterală este foarte rară. Potrivit specialiştilor, intervenţia este o premieră pentru zona de vest a ţării, fiind foarte complexă. Jorgaq Tona s-a specializat tocmai în Franţa, timp de trei ani, la spitalul universitar din Dijon.
După o serie de teste, analize şi pregătiri, Tiberiu a fost internat pe 29 mai, intervenţia fiind programată pentru a doua zi. A durat sub 3 ore şi, pentru el, a fost ceva spectaculos. A doua zi, stătea deja în picioare, susţinut totuşi de cârje, pentru că în anii de boală musculatura i s-a atrofiat.
Tiberiu a fost lăsat acasă după doar 5 zile.
„Primul lucru pe care am să-l fac e să-mi îmbrăţişez fata. Încă nu pot să o ridic”, a zis el la externare.
SURSA: ebihoreanul.ro