Alarmă cu bombă la Dedeman. Mobilizare la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Totul nu este decât un exercițiu. La fața locului au ajuns mai multe echipaje de pompieri, ambulanțe și echipaje ale poliției. Intervenția face parte dintr-o simulare menită să testeze capacitățile de reacție, modul de intervenție și protocoalele de colaborare dintre diferitele structuri de acțiune.
Simularea alertei cu bombă a luat sfârșit.
UPDATE 10:33 Pirotehniștii au asigurat zona
Pirotehniștii au acționat în vedere neutralizării unor elemente explozive care au răms în incinta magazinului după deflagrația inițială. Geniștii au efectuat explozii controlate ale elementelor.
UPDATE 10:21 Se așteaptă intervenția geniștilor
Potrivit scenariului simulării, după deflagrația inițială, elemente explozive au mai rămas în magazin. Pirotehniștii Serviciului Român de Informații se pregătesc să intervină.
Scenariul după care se desfășoară extercițiul tactic este unul extrem de actual dacă ne gândim la evenimentele cu care s-au confruntat țările din vestul Europei. Acte de terorism care implică folosirea unor dispozitive explozive improvizate nu mai sunt o noutate nici pentru țările occidentale. Țintele predilecte pentru teroriști, așa cum s-a văzut și în recentul atac de la Aude din Franța, sunt zonele aglomerate.
Nivelul de alertă teroristă în România este menținut la albastru – precaut – ceea ce înseamnă că informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc scăzut de producere a unui atac terorist, potrivit site-ului Serviciului Român de Informaţii.
Un exercițiu tactic în cazul unei explozii este derulat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Satu Mare în parcarea magazinului Dedeman. Potrivit scenariului, o bombă care a explodat a cauzat peste 250 de victime, răniți și decedați. La fața locului se urmărește intervenția pompierilor, precum și modul de conlucrare cu celelalte structuri ale MAI și de prim-ajutor.
La fața locului au ajuns și echipajele Serviciului Român de Informații. Geniștii sunt cei care trebuie să asigure zona.
Crucea Roșie este și ea prezentă la simulare. Voluntarii ONG-ului s-au pregătit din timp și participă drept victime în cadrul exercițiului tactic.
La locul incidenului au fost deplasate mai multe autospeciale ale pompierilor, împreună cu echipaje ale poliției și ale Serviciului Județean de Ambulanță.
Astfel de simulării testează capacitățile de reacție dar și modul de punere în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie.
Simulări de amploare sunt derulate periodic de Inspectoratele pentru Situații de Urgență. Un exercițiu tactic de o amploare și mai mare a fost efectuat acum cinci ani, la aeroportul Satu Mare. Atunci a fost testată capacitatea de reacție în cazul prăbușirii unei aeronave.