La inițiativa părintelui Marcel Malanca, protopop de Oaș, împreună cu un grup de 50 de participanți, tineri și vârstnici, a fost realizat un salt în timp, înspre trecutul părinților și străbunilor noștri.
Povestea a fost simplă, dar fascinantă: familiile Berende, Bereșoaie, Chișoaie, Finta, Cicio și Tripon s-au organizat în jurul caselor țărănești din Muzeul Țării Oașului – provenite din zone etnofolclorice ale Țării Oașului – și în jurul unui bătrân – înțeleptul casei – având în centru Biserica de lemn de secol. XVII și preotul satului.
În acest cadru, tineri și vârstnici, împreună au desfășurat activități de-a lungul unei zile întregi: rugăciunea în biserica satului, gătitul și gustarea traditională, meșteșuguri, pășunatul oilor, munca câmpului (cositu și făcutu clăii) desfăcutu mălaiului, torsu, tâmplăria, țesutu, vâltoarea, frământarea aluatului pentru pâine și prescuri, jocurile copilăriei, danțul la ciupercă etc.
Scopul programului a fost acela de a promova valorile tradițiilor și spiritualitatea satului românesc, de a-i determina pe tinerii generației noastre să-și conștientizeze originea și identitatea, să iubească și să promoveze frumosul, credința și patrimoniul moștenit.
”Îi felicit pe tinerii din ATOPO – din Parohiile Negrești-Oaș, Vama, Prilog, Turț, Lechința, Cămârzana, Racșa – care s-au implicat și pe vârstnicii colaboratori – păstrători și promotori ai tradițiilor, originari din Negrești-Oaș, Prilog și Vama! Le mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea acestui eveniment și îi asigur de toată susținerea mea și pe viitor!”, a declarat primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca.
De-a lungul istoriei neamului românesc atât de încercat, preoții au fost în fruntea comunității și au ținut oamenii uniți. Azi, biserica ortodoxă, cel puțin cea din județele Satu Mare și Maramureș, face exact invers. Episcopia impune tot felul de regulamente prin care se străduiește să-i îndepărteze pe ortodocși de biserică!!! Să fie o politică? cu ce scopuri?
Asta inseamna ca nu au fost evenimente rutiere in zona sau in judet….
View CommentDe-a lungul istoriei neamului românesc atât de încercat, preoții au fost în fruntea comunității și au ținut oamenii uniți. Azi, biserica ortodoxă, cel puțin cea din județele Satu Mare și Maramureș, face exact invers. Episcopia impune tot felul de regulamente prin care se străduiește să-i îndepărteze pe ortodocși de biserică!!! Să fie o politică? cu ce scopuri?
View Comment