FOTOGALERIE. Sub centura Sătmarului a fost descoperită o așezare preistorică!
Săpăturile arheologice pornite cu ocazia construirii șoselei de centură a orașului Satu Mare sunt cele mai mari cercetări din istoria arheologiei sătmărene. Echipe de arheologi conduse de către dr. Liviu Marta, dr. Cristian Virag, dr. Robert Gindele, drd. Ciprian Astaloș și dr. Hágó Nándor au efectuat cea mai mare cercetare arheologică din istoria județului Satu Mare.
Este vorba despre descărcarea de sarcina istorică a celor 11 situri arheologice aflate în derulare pe ductul drumului ce urmează a fi construit au adus o serie de noi descoperiri arheologice spectaculoase.
Cercetările întreprinse aici au dus la descoperirea unei așezări aparținând epocii bronzului târziu. Așezarea este poziționată pe traseul siturilor istorice renumite de la Lazuri, Petea și Dorolț. Cu toate că cercetarea este în plină desfășurare deja s-au descoperit peste 100 de complexe arheologice (locuințe de suprafață, gropi de dimensiuni diferite și funcționalitate diversă, șanțuri de drenare a apei, morminte de incinerație etc.).
Locuirea de la Gorozelu Mare aparține fazei târzii a epocii bronzului. Epoca bronzului (1400-1000. î.Ch.), ca etapă istorică, se află în strânsă legătură cu acele schimbări culturale, sociale şi economice la a căror apariţie a contribuit în mare măsură şi contopirea populaţiilor care au migrat spre teritoriile nord-vestice ale României cu populaţiile alogene din această zonă.
Despre importanţa așezării în antichitate stau mărturie atât artefactele descoperite cât și varietatea contextelor arheologice. Cantitatea si diversitatea obiectelor ceramice este una remarcabilă.
Dincolo de latura strict ştiinţifică, proiectul se remarcă și prin anvergura sa, fiind cea mai mare cercetare arheologică din istoria județului Satu Mare. Muzeul Județean de Istorie intenţionează să prezinte rezultatele cercetărilor arheologice locuitorilor din Satu Mare şi nu numai, prin realizarea unei expoziții și diverse acţiuni care vor debuta anul acesta.
Nu trebuie uitat nici faptul că în Câmpia Someșului cunoaștem un număr important de depozite de bronzuri. Depozitele de obiecte de bronz, piese de prestigiu ale acelei lumi, indică existența unei elite locale războinice. Majoritatea obiectelor de bronz provenite din spaţiul cercetat sunt podoabe și arme.
Toate acestea creionează imaginea unei societăţi bine organizate şi capabilă să producă şi să achiziționeze produse de metal de mare valoare. Perioada epocii bronzului este (în general) o perioadă de pace, când în zona geografică studiată se dezvoltă o metalurgie a cărei gamă de artefacte confecţionate se integrează organic în producţia centrului metalurgic din Câmpia Tisei.
Minele din Transilvania şi atelierele de producţie din nord-vestul României deservite de acestea au jucat un rol important în relaţiile comerciale din Europa vremii.
Felicitări echipei Muzeului!Profesionisti!
View Comment