FOTOGALERIE. Situație disperată pentru careienii afectați de explozie. S-ar putea demola câteva etaje
Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, a avut azi dimineață o întrevedere cu locatarii scării de bloc din Piața Avram Iancu în care s-a produs explozia din 27 februarie 2022.
Primarul Kovacs le-a prezentat locatarilor demersurile efectuate până în prezent de administrația locală în acest caz. Primăria Carei a plătit ajutoare sociale de urgență în valoare de 16.000 lei pentru cele opt familii de la etajele trei și patru distruse de explozie, 13.500 lei pentru expertiarea structurii de rezistență, 160.000 lei pentru lucrările de eliberare a amplasamentului în vederea finalizării expertizei tehnice și 50.000 lei pentru expertiza judiciară.
Primarul Kovacs le-a cerut locatarilor să dea dovadă de puțină răbdare până va fi finalizată expertizarea structurii de rezistență, care va arăta ce trebuie făcut cu apartamentele de la ultimele două nivele. O variantă ar fi că se pot consolida, iar cealaltă ar fi că apartamentele de la etajele trei și patru trebuiesc demolate.
Au fost avansate câteva scenarii privind reconstrucția, însă primarul Kovacs a insistat să se aștepte rezultatul final al expertizei. În lipsa unor date concrete, e vorba doar de scenarii, a adăugat primarul Kovacs. Primăria Carei va încerca să îi ajute, însă numai în limita posibilităților legale. Aceste posibilități sunt limitate, având în vedere faptul că e vorba de apartamente aflate în proprietate privată.
Pentru a-i sprijini în continuare pe locatari, în ședința extraordinară de mâine va fi suspus aprobării Consiliului Local un proiect privind subvenționarea chiriei familiilor afectate cu o sumă lunară de până la 1.000 de lei, timp de un an.
De asemenea, primarul Kovacs le-a cerut locatarilor să finalizeze demersurile de înființare a asociației de proprietari. Asociația de proprietari va fi cea care va decide soarte scării de bloc după finalizarea expertizei la structura de rezistență.
În încheiere, primarul Kovacs le-a cerut locatarilor să dea dovadă de unitate în eforturile de a strânge donații, apreciind că o asemenea acțiune organizată în comun ar avea mai multe șanse decât eventualele acțiuni individuale.