FOTO/VIDEO. Sătmărenii sărbătoresc Ziua Independenței. Ceremonie, depuneri de coroane și defilare
Sătmărenii sărbătoresc Ziua Independenței cu ceremonial religios și militar la Monumentul Ostașului Român. Manifestările au început la ora 12:00, iar pe durata acestora circulația pe bulevardele I.C.Brătianu și Vasile Lucaciu a fost parțial restricționată.
Manifestările dedicate Zilei Independenței se desfășoară la Monumentul Ostașului Român de pe B-dul Vasile Lucaciu, din municipiul Satu Mare.
Evenimentul a început cu întâmpinarea Prefectului județului Satu Mare, Radu Roca, urmată de prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă. A urmat apoi intonarea Imnului național al României, iar după momentul solemn, preoții au oficiat o slujbă de pomenire a eroilor şi Te Deum.
După ceremonia religioasă, cei prezenți au putut afla mai multe despre importanța zilei de astăzi grație unei alocuțiuni care a trecut în revină momentele importante din mai 1877.
Eleve ale Școlii de Arte au susținut un scurt moment artistic. Îmbrăcate în port popular, cele două micuțe i-au veselit pe cei prezenți cu cântece folclorice.
Coroane de flori au fost depuse de către autoriătăți și oficialități la Monumentul Oastașului Român, menit să îi cinstească pe cei care au luptat pentru dreptate și libertate, cu vitejie, de-a lungul timpului.
La fel ca în fiecare an, manifestările dedicate Zilei Independenței s-au încheiat cu defilarea detașamentului de onoare.
Ziua Independenţei Naţionale a României este sărbătorită la data de 10 mai, în urma adoptării Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, fiind zi de sărbătoare naţională, lucrătoare.
Proiectul de lege privind sărbătorirea zilei de 10 Mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României a fost adoptat de Senat la 22 decembrie 2016 şi de Camera Deputaţilor la 9 iunie 2021.
La 9/21 mai 1877, a avut loc sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor, care a proclamat Independenţa de Stat a României. În faţa Adunării, ministrul afacerilor străine, Mihail Kogălniceanu, a declarat: „În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi; suntem naţiune de sine stătătoare (…) Aşadar domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă”, potrivit volumului „Istoria României în date” (2003).
După discurs, Adunarea Deputaţilor a votat o moţiune, cu 79 de voturi „pentru” şi 2 „abţineri”, prin care lua act că „rezbelul între România şi Turcia, cu ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”.
În aceeaşi zi, şi Senatul a adoptat o moţiune cu un conţinut identic. Tributul datorat Porţii (914.000 lei) a fost anulat şi a fost trecut în contul cheltuielilor pentru armată. A doua zi, 10/22 mai, proclamaţia şi legea adoptată de legislativul român au fost contrasemnate de Carol I.
Din 1866 şi până la 30 decembrie 1947, momentul abdicării regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947), ziua de 10 Mai a fost Ziua Naţională a României.