FOTOGALERIE. Record la concursul de tăiat porci din Satu Mare. Preparate unul și unul
Record de participanți la anualul concurs de tăiat porci organizat de către Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), în județul Satu Mare.
Nu mai puțin de 37 de echipe din România, Ungaria, Serbia, Slovacia și Ucraina s-au întrecut în parcarea hypermarket-ului Auchan din municipiul Satu Mare. Acolo unde sute de curioși au venit să vadă și să deguste cele mai îmbietoare preparate.
Bucătari au pregătit cârnaţi, caltaboşi, toroș, jumări sau fripturi. De dragul diversității, organizatorii au mai multe secțiuni: cel mai bun toroș, cel mai bun sângerete, cel mai bun caltaboş, cel mai bun cârnat, cea mai bună pălincă, cel mai bun vin, cel mai lung caltaboş şi/sau cârnat.
Un juriu de specialitate, format din bucătari cu experiență, va evalua fiecare stand în parte, fiecare preparat înscris în concurs. La fel ca și în fiecare an, premiile constau în sculpturi în lemn executate la fața locului de artiști.
Tradiția spune – potrivit președintelui UDMR Satu Mare și președinte al Consiliului Județean, Pataki Csaba – că într-un an concursul se ține pe malul stâng al Someșului, iar în anul următor pe malul drept.
”Ne bucurăm că ideea aceasta a fost împrumutată și de către alte județe din Ardeal. Dar concursul de la Satu Mare este cel mai consacrat, spun eu. Este un eveniment la care se leagă prietenii, aceasta este și ideea. Vizitatorii pot să vadă rețete tradiționale, de la cum se sacrifică porcul și până la cum se prepară mâncarea, toate după obiceiurile de sute de ani ale fiecărei zone”, a precizat președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba.