FOTOGALERIE. Protest al profesorilor și părinților. Mai multe școli se comasează, unii dascăli riscă să rămân pe drumuri
Profesorii sătmăreni și reprezentanții părinților din mai multe unități de învățământ au protestat în această dimineață față de comasarea unor școli din municipiul Satu Mare și orașul Negrești-Oaș. Principala nemulțumire a cadrelor didactice este legată de faptul că unii riscă să rămână fără posturi, asta în timp ce subliniază că acțiunea de comasare ar putea duce și la scăderea calității actului educațional.
Profesorii de la mai multe școli au protestat în această dimineață în fața Inspectoratului Școlar, instiuție care trebuie să își dea avizul pentru comasările de școli propuse de consiliile locale din municipiul Satu Mare și orașul Negrești-Oaș.
În Negrești-Oaș este vorba despre Școala Generală Nr.1, care ar urma să devină structură a Școlii Gimnaziale Nr.3. În municipiul Satu Mare, Grădinița Nr.5 ar urma să fie comasată cu Grădinița Nr.9, Liceul Tehnic „Unio-Traian Vuia” ar urma să fie comasat cu Liceul Tehnologic „Ion I.C. Brătianu” și Liceul „Eliza Zamfirescu” cu Liceul „Constantin Brâncuși”.
„Unitățile administrativ-teritoriale Negrești și Satu Mare au propus un proiect prin care își doresc fuziunea unor unități de învățământ,” a precizat pentru PresaSM Anișoara Boitor, inspector general.”
Satu Mare și Negrești au cerut avizul conform din partea Inspectoratului Școlar.
„Aceste propuneri de fuziuni au creat nemulțumiri. Vor fi analizate, din nou, aceste solicitări pentru că până pe 15 decembrie, UAT-urile au depus la Inspectorat aceste propuneri prin care solicită avizul conform”, a mai explicat Anișoara Boitor despre propunerile transmise de unitățile administrativ-teritoriale, la solicitarea PresaSM.
Obținerea avizului este obligatorie, a mai spus inspectorul general, dar care a precizat că momenul nu este unul oportun având în vedere pandemia și regulile de distanțare socială care, cel mai probabil, se vor menține și după reînceperea școlii, în 2021. Anișoara Boitor a precizat și că în astfel de situații trebuie venit cu strategii pe termen lung, care rezolvă și problemele legate de posturile personalului didactic și nedidactic.
„Pe termen lung se impune, în anumite unități de învățământ, o anumită comasare. Dar, în acest moment, noi distanțăm elevi și nu este momentul unei fuziuni. Da, putem relua discuția anul viitor, cu o viziune pe termen lung în care să discutăm și ce se va întâmpla cu personalul didactic, personalul nedidactic, dar acum, acum consider că nu este momentul. Nu știm cât va dura pandemia. Nu știm în ce condiții ne vom întoarce la școală anul viitor, iar o fuziune, când noi ne luptăm pentru a găsi spații să distanțăm elevii, nu cred că este oportună în acest moment”, a mai precizat despre comasare inspectorul general Anișoara Boitor.
minciuni unguresti…si de coalitie vezi doamne
View CommentDeci e vorba de licee cu „renume” din oras, cu grad „mare” de prezenta si rezultate „remarcabile”.
View CommentAre dreptate doamna inspector general,acum când e pandemie s-au găsit sa facă comasari! Totul e o lupta politica între partide iar sindicatele din învățământ sunt foarte slabe,nu prea se lupta pentru drepturile cadrelor.
View CommentAcele licee nu trebuie comasate ci desfintate datorita faptului ca scot pe banda absolventi analfabeti iar promovabilitatea la bac este sub 5 procente.Scoli profesionale serioase si mai putine licee, de asta are nevoie piata de munca.
View CommentPt. Obiectiv:ai luat notă mică la gramatică!
View Comment