FOTOGALERIE. Povestea vinului de Dobra, comoara județului. Sătmăreanul care a investit în visul său
Vinul de Dobra este un vin cunoscut și apreciat de mulți consumatori, pentru calitățile deosebite oferite de condițiile climatice și geografice ale zonei. Satul este renumit pentru producția de struguri pe dealurile ce-l înconjoară, încă din anii 1500. Iar sătmăreanul Francisc Kallos duce mai departe tradiția, la superlativ.
O tradiție de secole
Chiar dacă zona nu este la fel de cunoscută ca alte podgorii din Dobrogea sau Moldova, tradiția viticolă din Dobra datează de secole. Această tradiție a fost preluată în urmă cu câțiva ani de Francisc Kallos care a realizat o investiție majoră, plantând peste 200 de hectare cu soiuri de viță nobilă precum Cabernet, Fetească Neagră, Pinoit Gris, Riesling Italian sau Merlot. Astfel, aceasta a devenit una dintre cele mai mari podgorii din această zonă a țării noastre.
Vinurile Dobra Wine – suflet și tehnologii moderne
Deși la bază activează în alt domeniu, Francisc Kallos a învățat de mic, de la bunicii și părinții săi, care sunt secretele realizării unui vin de calitate. Filosofia sa este una cea poată parea simplă însă are multe esență. El își dorește să obțină vinuri de calitate în Dobra, păstrând nealterată tradiția însă folosind o tehnologie moderne. În acest fel vinurile Dobra vor putea fi apreciate oriunde în lume, devenind o mândrie pentru comunitatea locală.
”Știam dintotdeauna că pământul de aici (n.red. dealurile din jurul Dobrei) este foarte bun pentru plantațiile de viță de vie. Nu credeam totuși că are atâtea calități până nu am chemat un expert austriac care să cerceteze științific solul. Mi-a spus la final că din acest pământ ar putea ieși struguri din care să se producă un vin care să rivalizeze de la egal la egal cu cele ale francezilor. Atunci m-am hotărât să demarez această afacere, chiar dacă știam că voi avea costuri foarte mari”, povestește Francisc Kolos.
Deși la început de drum în comparație cu alte vinuri cu tradiție, vinurile de la Dobra sunt deja solicitate pe piața externă, câștigând inclusiv premii la numeroase competiții internaționale
Vinurile Dealurilor Păgâne Pogany
Produse în demisec și sec, vinurile albe reflectă climatul de pe Dealurile Păgâne Pogany, care cuceresc datorită corpurilor lor lejere, cu o aciditate plăcută și vioaie. Alintă simțurile prin buchetul, parfumul delicat, cât și prin postgustul proaspăt, dulceag sau mineral. Muscat Ottonel, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Pinot Gris, Traminer. Din soiurile de struguri nobili Merlot și Traminer Roz, s-au creat două tipuri de rosé care bucură admiratorii prin gust revigorant, tânăr și deosebit.
Vinurile roșii evidențiază stilul elegant, intensitatea și maturitatea fructului. Un parteneriat reușit dintre creația umană și vibrația naturii. Vinurile roșii dezvăluie o structură echilibrată și complexă cu un final memorabil. Pinot Noir, Merlot, Syraz, Fetească Neagră, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Burgund Mare, Mustoasă de Măderat, Cadarcă.
Vinul negru Ottelo de Dobra este unic în România, fiind produs doar în gospodăriile din sat. Vinul este foarte căutat pentru nunţi, botezuri sau alte petreceri în Satu Mare, fiind foarte bun şi ieftin.
Unde găsiți vinurile de Dobra
În municipiul Satu Mare sunt deschise două magazine de specialitate, respectiv pe strada Păuleștiului, nr. 3, și pe Drumul Careiului, bloc C13.
Winemaker şi director general: Francisc Kallos
SITE: www.pogany.ro
Telefon: 0744 697 539
Adresă de poștă electronică: [email protected]