FOTOGALERIE. Oradea devine cel mai verde oraș. Grădini urbane, de zeci de milioane de euro
Oradea trage tare pentru a obține finanțare europeană pentru proiectele de dezvoltare. Potrivit autorităților locale, cee mai importante proiecte care vor fi implementate în municipiul reședință din județul vecin țin de regenerare și spații verzi. Astfel, primele pe lista Primăriei sunt grădina termală Ioșia și Grădina Urbană Nufărul.
Administrația publică locală orădeană pregătește noi proiecte pentru a atrage fonduri europene în perioada de programare 2021-2027. În acest sens, primarul Oradiei Florin Birta a avut o întâlnire de lucru cu directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Marcel Boloș.
Discuțiile s-au concentrat pe pregătirea portofoliului de proiecte care să permită atragerea de fonduri europene la deschiderea noilor axe de finanțare și s-au stabilit criteriile și direcțiile pe care Primăria Oradea le va urma în exercițiul următor de finanțare.
Printre domeniile cu potențial în atragerea de fonduri se numără: mobilitatea urbană, regenerare urbană, spațiile verzi, eficiența energetică, monumentele istorice, sănătatea, educația și mediul de afaceri.
Cele mai importante proiecte, care sunt în pregătire în vederea depunerii spre finanțare prin Programul Operational Regional Nord-Vest 2021-2027, sunt: Grădina Termală Ioșia, Grădina Urbană Nufărul, Parcul 1 Decembrie, Coridorul de mobilitate urbană Republicii-Magheru (cu pasaje subterane în zona Magazinului Crișul și a Gării Oradea), restaurarea Cetății Oradea – etapa a IV-a, achiziția de tramvaie și autobuze, crearea unor noi zone pietonale în centrul Oradiei și proiecte de eficiență energetică (reabilitare termică blocuri de locuințe, școli și grădinițe).
Grădina Termală Ioșia
Grădina Termală Ioșia este prezentată ca un ștrand unic în regiunea de nord-vest a țării. Vechiul ștrand va fi modernizat și va veni la pachet cu cu zonă de spa, zonă de relaxare și ponton pe malul Crișului. Suprafața destinată pentru complexul propus va fi de 3,24 ha, cu posibilitatea de extindere, iar autoritățile apreciază că vor putea primi 1.700 de clienți pe timpul verii și peste 600, în clădirile moderne, odată cu venirea iernii. Nu este un ștrand pentru distracție, au spus autoritățile, ci un fel de oază de relaxare, atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru turiști.
Grădina Urbană Nufărul
Grădina Urbană Nufărul este un proiect derulat pe o suprafață de peste 7 hectare, în cartierul Nufărul, care urmează să transforme un teren degradat într-o grădină botanică în aer liber. Practic se va amenaja un loc special de recreere, de promenadă, cu o grădină botanică închisă, cu 15 zone amenajate distinct, cu un lac creat artificial, cu punerea în valoare a pârâiașului existent. În plus, se va construi o seră propriu-zisă, în care vor funcționa ateliere și laboratoare pe care le vor folosi cei de la Universitatea Oradea – Facultatea de Biologie, se vor amenaja spații verzi cu vegetație variată. Proiectul presupune de asemenea, realizarea unei promenade suspendate care va face legătura între Peța și Lotus și un Orășel al Copiilor.