FOTOGALERIE. Muzeu impresionant al Țării Oașului. Noul muzeu etnografic din Negrești Oaș și-a deschis porțile
Turiștii, dar și sătmărenii vor avea ocazia să învețe mai multe despre, dar și să admire tradițiile și obiceiurile din Țara Oașului grație expoziției permanente de etnografie care s-a deschis astăzi la Muzeului Țării Oașului. Nu a fost o sarcină ușoară, au spus autoritățile. Înainte de toate a trebuit modernizată clădirea, iar apoi regândite spațiile expoziționale. Mai ales că obiectivul principal a fost acela de a oferi vizitatorilor șansa ca prin vizitarea muzeului să devină părtași la toate evenimentele importante din viața unei comunități oșenești.
Zile de sărbătoare în comunitatea oșenească, viața cotidiană, cu greutăți și clipele de bucurie, vizitatorii Muzeului Țării Oașului pot să le experimenteze pe toate grație modernizării și refacerii zonelor expoziționale. Astăzi s-a deschis expoziția permanentă de etnografie, cea gândită pentru a transforma muzeul într-un spațiu nu doar de conservare a tradițiilor și obiceiurilor oșenești, ci și de popularizare a portului, dansului și cântului din Țara Oașului.
„Acest eveniment marchează un moment important în viața culturală a orașului nostru, oferindu-ne ocazia să redescoperim și să ne bucurăm de bogățiile tradiționale și patrimoniul valoros al orașului nostru și al Țării Oașului, prezentate într-un spațiu modern și echipat cu facilități de ultimă generație”, a declarat primarul orașului Negrești-Oaș Aurelia Fedorca.
Expoziția este gândită să ofere sătmărenilor și turiștilor care îi vor trece pragul șansa de a face un periplu prin ceea ce înseamnă momentele importante din vața comunității oșenești: crescutul animalelor, pregătirea produselor tradiționale, olăritul, șezătoare, sărbătorile creștinești și bucuria căsătoriei.
„Conceptul de amenajare a expozițjei permanente de la etajul întâi este de creare a unei suite de spații care fac vizitatorii părtaşi la scenele din evenimentele importante ale anului, aşa cum sunt ele sărbătorite în Țara Oaşului”, au precizat muzeografii.
Pentru o înțelegere și mai bună a tradițiilor și obiceiurilor, expoziția de etongrafie este completată de una de fotografie. Creațiile fotografului Ioniță G. Andron, atât în format clasic cât și în format modern, expuse pe pereții muzeului, au rolul de a contextualiza cele aproximativ 800 de obiecte expuse.
Selecția materialelor etnografice și panotarea acestora au fost realizate de Rusu Anca Natalia, care și-a dorit astfel să pună în valoare munca, creativitatea și viața oșenilor.