O insectă de doar 3 milimetri a ajuns inamicul numărul unul al sătmărenilor în această vară. Este vorba despre Tigrul platanului, care se aşază peste tot, pe haine şi pe piele, şi le dă bătăi de cap celor care ies la aer liber.
Nu s-a dovedit că transmite vreo boală, dar înţepătură poate provoca iritaţii. Mai grav e că, odată cu încălzirea vremii, această insectă se va înmulţi.
Este vorba despre tigrul platanului, o ploşniţă de 3 milimetri, care a fost adusă în România accidental din America de Nord. Prima semnalare în România este din 2011, iar acum îl întâlnim deja în municipiul Satu Mare. Sursa lor de hrană sunt sucurile vegetale. În ultimii ani, insecta este tot mai prezentă în aglomerația urbană, pe terease amenajate cu plante, parcuri sau gărdini.
Din păcate, specialiștii susțin că din cauza corpului care secretă ceară, acțiunile de dezinsecție sunt sortite eșecului, singura șansă fiind ca populația de insecte să fie ținută sub control de echilibrul natural. Adică, de celelalte insecte.
Ce este tigrul platanului și cum te poți feri de înțepături
Tigrul de platan (corythucha ciliata) este o insecta este de mici dimensiuni, între 4 și 6 milimetri, are corpul aplatizat și culoarea capului gri închis. Este originară din America de Nord și afecteaza frunzele platanului, dar uneori ataca si frasinul. Picioarele sunt echipate cu unghii ascuțite și puternice de care se folosește pentru a deteriora plantele.
Specia este considerată invazivă, iar de câțiva ani a fost identificată în număr mare și în aglomerările urbane de la noi din țară, înmulțirea fiind favorizată de verile călduroase, când o femelă poate depune până la peste 300 de ouă.
Din păcate, substanțele tradiționale utilizate pentru combaterea tânțarilor nu au efecte asupra insectelor. În schimb, se recomandă tratarea plantelor cu produse de horticultură, mult mai eficiente în stoparea invaziei. Inclusiv Bucureștiul s-a confruntat cu probleme, în special în zona parcurilor, iar decizia luată de administrațiile locale a fost cea de aplicare a unor tratamente la nivelul diferitelor specii de plante.
Înțepăturile insectelor pot fi neplăcute, chiar dacă specialiștii spun că nu sunt la fel de periculoase ca cele ale țânțarilor. Uneori, pișcăturile pot provoca iritații, dar dezinfectarea zonei și o compresă rece ajută la tratarea erupțiilor.
PRIMĂRIA SĂ FACĂ CEVA ȘI ÎMPOTRIVA AMBROZIEI!!! De votat au votat dar e plin de ambrozie chiar și în zonele din centrul orașului.
View Comment„Noul Parc” Cubic aproape finalizat este plin plinit de ambrozie, pe lângă că suportam ambrozia din cimitirul de pe Str. Rodnei și cei ce nu își defrișează aceste plante alergice, acum colac peste pupăză în loc de trestie a apărut ambrozia pe toată suprafața „parcului cubic”.
View CommentVă rugăm faceți ceva pentru că doua luni ne băgați din răi în și mai rău.