Moment istoric la o biserică ortodoxă din județul Satu Mare. Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, aici a avut loc o slujbă religioasă cu ocazia sărbătoririi hramului, oficiată de un sobor de preoți ortodocși. Zeci de oameni s-au adunat, cu mic cu mare, pentru a marca acest moment.
Concret, pentru a marca împlinirea a unui secol de când s-au pus temeliile primului lăcaș de cult ortodox în Săcășeni, preoții Alexandru Chișu (care a slujit prima dată aici în 1970), Gabriel Chereji de la Parohia Cuța, la invitația și inițiativa preotului paroh Ion Bîrlea, au susținut o slujbă religioasă cu ocazia sărbătoririi Hramului Bisericii ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
De asemenea, a fost pentru prima dată în ultimii 40 de ani când s-a oficiat maslul, la inițiativa preotului paroh Ion Bîrlea. Au fost prezenți zeci de credincioși, în special fiii satului Săcășeni.
Biserica ortodoxă din Săcășeni datează din 1921 şi a fost construită din lemn. Actuala biserică din cărămidă, închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, a fost construită în 1958.
Ce este maslul: Taina Sfântului Maslu, una din cele şapte Sfinte Taine, aduce vindecare fizică şi spirituală prin ungerea cu ulei sfinţit prin Harul Duhului Sfânt. Slujba este celebrată în mod curent în parohii, îndeosebi la oraşe, unde mai mulţi preoţi se pot întâlni uşor. Orice membru al parohiei poate fi uns cu ulei sfinţit pentru vindecarea sufletului şi a trupului. Fiind una din Tainele Bisericii Ortodoxe, poate fi administrată doar creştinilor ortodocşi. Totuşi, în Ardeal, catolicii participă la această slujbă a ortodocşilor, care se încheie prin ungerea cu uleiul sfinţit.