FOTOGALERIE. La mulți ani tuturor militarilor români! Ceremonie de Ziua Armatei la Satu Mare
Ziua Armatei a fost marcată astăzi și la Satu Mare, printr-o ceremonie care a început la ora 17, în centrul vechi al municipiului Satu Mare. Coroane de flori au fost depuse la Monumentul Ostașului Român, apoi a urmat defilarea detașamentului de onoare, în aplauzele sătmărenilor care au profitat de vreme frumoasă de toamnă și au ieșit să celebreze alături de militari împlinirea a 80 de ani de la eliberarea ultimei brazde a teritoriului național.
Ceremoniile dedicate Zilei Armatei au început în municipiul Satu Mare la ora 17:00, după încheierea celor din Carei. La fel ca în anii precedenți, principalele manifestări au avut loc la Monumentul Ostașului Român, în zona centrală veche, acolo unde și circulația a fost restricționată pe durata ceremoniilor.
Totul a început cu onorul militar urmat de slujba pentru pomenirea celor căzuți la datorie pe câmpurile de luptă. După alocuțiunile care au marcat importanța zilei de 25 Octombrie, a urmat depunerea de coroane.
Cel mai așteptat moment al ceremoniilor a fost defilarea detașamentului de onoare constituit din militari ai Batalionului 52 Geniu “Tisa”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „General de brigadă Ioniță Borșan” Satu-Mare, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
La 25 octombrie 1944, Armata Română a intrat în oraşul Carei preluând controlul asupra întregului teritoriu pierdut în urma Dictatului de la Viena din 1940. După actul de la 23 august 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, Armata Română a contribuit într-o mare măsură la efortul de război împotriva Germaniei fasciste şi Ungariei horthyste.
În seara zilei de 24 octombrie, militarii Diviziei 9 Infanterie au pătruns în Carei unde au angajat lupte de stradă. În zorii zilei de 25 octombrie 1944, după lupte grele, ultima localitate românească mai importantă de la frontiera de vest a ţării a fost eliberată.
Victoria a fost obţinută prin lupta a 525.702 de militari români, angajaţi de la 23 august 1944 în operaţii militare împotriva trupelor germane şi ungare, din care au fost pierduţi peste 58.330 (morţi, răniţi şi dispăruţi). Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la peste 72.000 de militari.