Gândacii puturoși s-au adăpostit din calea frigului direct în incinta Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean Satu Mare. Unde se pare că nu sunt prea deranjați de către personalul care se ocupă de curățenie.
Bine, ce-i drept, din cauza accesului liber în UPU, nici nu este greu de înțeles cum insectele au intrat nestingherite. Nu putem înțelege, totuși, cum nimeni nu le deranjează. Decât blițurile de la telefoanele mobile ale pacienților, care îi mai imortalizează, iar imaginile ajung – invariabil – la presă.
Reamintim că ploșnița cerealelor sau gândacul puturos marmorat este o insectă originară din Asia de Est și a invadat municipiul Satu Mare. Iar pe măsură ce se apropie iarna vedem că încearcă să ni se strecoare în case și să se pună la adăpost. Gândacii se înghesuie pe la tocurile ferestrelor, în fisuri din pereți, doar-doar găsesc un loc călduț pentru iarnă. Pot zbura și sunt polifagi, fiind dăunători pentru numeroase culturi.
Gândacii puturoși încep să devină tot mai vizibili cam de la jumătatea lunii septembrie. E perioada când adulții caută locuri de hibernare, iar casele noastre în curând încălzite ar putea fi adăpostul perfect.
Mulți orășeni au o reacție de respingere când au prin preajmă o astfel de insectă, cu aparenta ei înfățișare de războinic protejat de un scut. Insectele se strecoară pe balcoane și în jardiniere și încearcă să pătrundă în case. Uneori reușesc și zboară cu un bâzâit supărător în jurul luminii. Au fost relatări despre adevărate invazii, de zeci de astfel de gândaci.
Ploșnița cerealelor este inofensivă pentru om – nu înțeapă și nu transmite agenți patogeni. Poate fi luat în mână, însă atunci când sunt deranjați sau zdrobiți, degajă un miros neplăcut și de lungă durată.
De asemenea, prezența lor în număr mare poate cauza alergii, în special la animalele domestice și mai ales când își declanșează apărarea chimică. Glandele parfumate sunt situate pe suprafața dorsală a abdomenului și pe partea inferioară a toracelui. Mirosul neplăcut, înțepător, pe care îl pot degaja este destul de deranjant și pentru om. Iar dacă e vorba de o invazie…
Mijloace de apărare nu prea există în afara pesticidelor și a măsurilor de prevenire a intrării lor în case (plase, acoperirea fisurilor, orificiilor, crăpăturilor).