În peisajul splendid de la Turț și-au dat întâlnire oșenii din Turt, Tarna și Cămârzana. Ocazie cu care au făcut și o dezbatere despre stabilirea unui posibil traseu turistic în zonă. Dar pentru că trebuie să și ai ce să le oferi potențialilor turiști, localnicii au pus bazele unui festival de mămăligă.
Oșenii, alături de invitați de peste hotare, au scos din lada cu tradiții rețete vechi de mămăligă. Bulzul ciobănesc a fost la mare cinste, iar oaspeții au învățat cum se învârte o mămăligă la ceaun.
Iar cum în natură te poți plimba cel mai bine cu mijloace ecologice, oșenii au pus la punct anumite trasee care pot fi străbătute cu ajutorul atelajelor hipo sau direct, călare pe cal. Unul dintre inițiatori a fost consilierul județean Adrian Cozma, un crescător de cai.
”Am venit cu doi cai rasa Frisian. Fiind cai de rasă necesită o atenție mai mare, sunt anumite aspecte pe care trebuie să le cunoști despre această rasă, au anumite sensibilități. Întotdeauna, iubitorii de cai, deși suntem puțini, ne susținem și ne dăm sfaturi bune. Timp, probabil acesta e elementul esențial când ai un cal, pentru că trebuie să le dedici timp pentru a le oferi tot ce e nevoie”, spune Adrian Cozma.
Primarul comunei Turț, Ioan Belbe, este cel mai fericit. Și asta pentru că a avut oaspeți din Belgia, dar și din Sibiu, acolo unde se face cel mai bun bulz ciobănesc.
”Ne-am propus să organizăm Festivalului Internațional al Mămăligii. Îi zicem internațional pentru că avem două echipaje din Belgia care participă la concursul de mămăligă și un echipaj din zona Bran, cu care vom face un schimb de experiență cu privire la realizarea bulzului de mămăligă”, a declarat Ioan Belbe.