FOTOGALERIE. Deputatul Nagy Szabolcs: ”Este un sentiment înălțător să vezi Catedrala Romano-Catolică strălucind în toată splendoarea ei”
Lucrările de reabilitare și modernizare de la Catedrala Romano-Catolică din municipiul Satu Mare au fost binecuvântate în cadrul unei liturghii solemne. Sub conducerea episcopului Eugen Schönberger, clădirea a fost stropită cu apă sfințită și a fost tămâiată. În trei ani de zile, peste 14 milioane de lei, cei mai mulți bani europeni, au fost cheltuite pentru lucrările de conservare, renovare și modernizare.
Deputatul UDMR de Satu Mare, Nagy Szabolcs, a ținut să sublinieze acest succes, grație aportului financiar al Uniunii Europene, al guvernelor din România și Ungaria, respectiv al Primăriei și Consiliului Local Satu Mare.
”Este un sentiment înălțător să vezi Catedrala Romano-Catolică strălucind în toată splendoarea ei. Felicitări Episcopiei Romano-Catolică de Satu Mare și Schönberger Jenő episcop romano-catolic de Satu Mare și, așa a pus-o chiar dânsul la binecuvântarea bisericii, în spatele tuturor sprijinelor sosite din partea Uniunii Europene, a guvernelor României și Ungariei și a municipalității, se află oameni mărinimoși! Rezultatul acestei cooperări umane și comunitare este faptul că patrimoniul nostru poate străluci în continuare”, a declarat deputatul Nagy Szabolcs.
Aproape 14 milioane de lei au fost cheltuite, în cadrul unui proiect european, pentru a renova Catedrala Romano-Catolică din centrul municipiului Satu Mare. Pe parcursul derulării investiției au apărut lucrări suplimentare care nu au putut fi prevăzute în perioada de proiectare. Aceste cheltuieli au fost finanțate de Guvernul Maghiar în anul 2021, în valoare totală de 2.076.087 lei.
Lucrările s-au desfășurat pe perioada a trei ani cu aportul a circa 170 de muncitori: tinichigii, tâmplari, alpiniști industriali.
Elementele de piatră au fost reabilitate de 8 restauratori, în timp ce specialiști sosiți din diverse colțuri ale țării au lucrat la restaurarea vitraliilor, a elementelor de metal și a frescelor. La refacerea acoperișului s-au folosit 2500 m2 de cupru.
Lucrările au fost finalizate, iar în cursul zilei de sâmbătă, biserica a fost binecuvântată de Excelenţa Sa Eugen Schönberger, episcopul Diecezei de Satu Mare.
Evenimentul a avut parte și de invitați, inclusiv oameni politici. Au fost prezenți Miguel Maury Buendia, Nuntiul Apostolica; Aurel Perca, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti, Dr. Semjén Zsolt, Viceprim-ministrul Ungariei; Kelemen Hunor, Viceprim-ministrul României; Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; Victor Opaschi, Secretar de Stat al Ministerului Culturii; Pataki Csaba, Președintele Consiliului Județean Satu Mare; Kereskényi Gábor, Primarul Municipiului Satu Mare.
Istoria Catedralei Romano-Catolice din Satu Mare
Organizarea noii dieceze de Satu Mare, înființate în anul 1804, a căzut în sarcina primului său episcop, baronul Fischer István. Acesta a cumpărat terenuri, a fondat instituții religioase, școli, noi parohii, a început construirea palatului episcopal, precum și extinderea micii biserici parohiale, veche de câțiva ani, aflată pe locul actualei Catedrale.
Primele planuri de modificare a bisericii parohiale au fost întocmite de arhitectul conților Károlyi, Bitthauser (Bittheuser) József, originar din Würzburg, ulterior sarcina fiindu-i încredințată arhitectului Hild József din Pesta, care practic nu a
trebuit să construiască o biserică nouă, ci să transforme una existentă. Finalizarea construcției catedralei se leagă de numele episcopului fondatorHám János,care a sfințit-o din nou la 20 august 1837.
Catedrala stăpânește și astăzi centrul orașului, caracterul său dominant din secolul al XIX-lea neputând fi pus la îndoială. Proporțiile, statuile, ornamentele sale erau considerate la acea vreme minunății fără pereche nu doar în Sătmar, ci și în toată regiunea.