Cea mai lungă eclipsă de Lună la Satu Mare. Cerul mai mult noros nu i-a descurajat pe amatorii care au vrut să se bucure de spectacolul cosmic.
Sătmărenii nu s-au lăsat descurajați de cerul parțial acoperit. Au ieșit cu aparatele de fotografiat în zone întunecate pentru a putea observa cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului.
Luna a răsărit puțin după ora 21:00 și chiar dacă în municipiu cerul a fost mai mult noros, pe la ora 22:00 deja se putea observa umbra, iar astrul a fost colorat în cărămiziu.
După ora 22:30, tot discul s-a aflat scufundat în umbră.
În ceea ce privește așa-numitul fenomen de „Lună sângerie”, cercetătorii de la NASA spun că culoarea se datorează particulelor de praf din atmosferă.
„Culoarea exactă pe care o capătă Luna este dată de cantitatea de praf şi nori din atmosferă. Dacă este o cantitate mai mare de particule în atmosferă, satelitul va avea o nuanţă mai închisă de roşu”, explică cei de la NASA.
În momentul totalității, Luna nu a fost colorată și iluminată uniform.
„Momentul totalităţii este spectaculos pentru că Luna va fi colorată. Ce culoare va avea nu putem şti, însă va avea nuanţe de portocaliu-roşu-cărămiziu. Discul nu va fi colorat şi iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului),” spuneau astronomii.
După ora 00:00 Luna va ieși din totalitate, iar eclipsa se va sfârși după ora 2:30.
Totalitatea durează 103 minute. Este cea mai lungă eclipsă de Lună din secolul 21, la diferenţă mică de eclipsele care vor avea loc pe 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047. Totalitățile vor avea atunci o durată de 102 minute.
Următoarea eclipsă de Lună va avea loc în luna ianuarie a anului viitor.
Eclipsa de lună se produce atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Aceasta se întâmplă când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate suficient de exact (eclipsă parțială). Întotdeauna „faza” Lunii la o eclipsă de Lună este cea de Lună plină.