FOTOGALERIE. Conducerea Spitalului Județean explică de ce o parte a Spitalul Vechi nu a fost reabilitat
Conducerea Spitalului Județean Satu Mare a reacționat după articolul apărut în PresaSM, prin care arătam că o parte din Spitalul Vechi este lăsat în paragină. Managerul Adrian Marc a explicat pentru PresaSM că acea aripă a unității spitalicești urmează să fie reabilitată.
Redăm integral punctul de vedere al conducerii Spitalului Județean Satu Mare:
”Referitor la cele apărute în data de 04.10.2020 în publicația PresaSM va comunicăm că situatia privind întreținerea clădirii de pe strada Piața Eroii Revolutuiei Nr. 2-3 care corespunde locației II al SJUSM se află permanent în atenția și preocuparea noastră, a conducerii unității sanitare etalon din județul Satu Mare
Cladirea, în ansamblul ei, a fost construită și dată în folosință în jurul anilor 1826, fiind unul din primele spitale din perioada respectivă. Considerată monument istoric, clădirea adăposteste la ora actuala un număr de 9 secții medicale .
Începând din iunie anul 2010 moment din care mare parte a spitalelor au trecut în subordinea Administrației locale, a Consiliului Județean în cazul de față, s-a constatat starea accentuate de degradare a sus menționatei a clădirii ajungându-se la concluzia că toate secțiile ar avea nevoie de interventii majore privind reparațiile.
Drept urmare, în anul 2011 a început, iar în anul 2012, luna mai s-a finalizat, lucările de reabilitare în întregime a sectiei de Oncologie, proiect în valoare de 2.601.000 lei.
După încheierea a lucrărilor s-au oferit condiții hoteliere pacienților, corespunzătoare unui act medical de calitate tuturor persoanelor suferinde de afecțiuni oncologice.
Ulterior, în decembre 2014 s-au întocmit si s-a depus la CJ Satu Mare DALII + PT , documentație care si-a propus reparații capitale și eficientizare termică, la nivelul întregii clădiri, la nivelul acoperișului, înlocuirea instalației electrice și a tâmplăriei, uși/geamuri.
Din păcate, cu toate că acest proiect a fost depus pentru a obține finanțare în cadrul mai multor pograme/fonduri operaționale, regionale și naționale, nu a beneficiat de finanțarea solicitată.
Mai menționăm că, de-a lungul anilor, după preluarea Spitalului Județean de Consiliul Județean Satu Mare, clădirea a beneficiat de următoarele investiții:
- Refacere/reabilitare capitală a căiilor de acces/parcărilor din incinta interioara a clădirii. Aceste lucrări erau necesare în contextual degradării avansate a culoarelor de acces, chestiune care a dus la imposibilitatea asigurării accesului în incinta clădiriii a ambulantelor, aautovehiculelor care asigurau transportul hranei pacientilor, a celor care asigurau transferul lenjeriei, Costul investitiei s-a ridicat la suma de 477.000 lei.
Degradarea unor elemente la structurile de la acoperiș, la hornuri, etc, au făcut obiectul unei reparații capital initiate în 2018 și finalizate în 2019 în valoare de 245.000. lei. Proiect finanțat de Consiliul Judeten Satu Mare.
În aceeași perioadă au fost efectuate reparații în regie proprie ale coloanei principale electrice în valoare de 52.700 lei.
Per total, de la preluarea de către Consiliul Județean, pentru dezvoltarea infrastructurii, SJU Satu Mare a beneficiat de la bugetul local, de la cel de stat, de o finanțare care se ridică la suma de 21,5 milioane de lei.
Pentru perioada imediat următoare ne-am propus următoarele:
Lucrări de consolidare la acoperiș în valoare de 38.860.
- Înlocuirea în întregime a geamurilor secției Medicină Internă în valoare de 296.280 lei
- Construcția unei Stații de preepurare în valoare de 1.450.000.
- Reabilitarea completă a instalatiei electrice în valoare de 2040.185 lei.
- Înlocuirea întregii tâmplării, geamuri și uși în valoare de 101.000,lei
- Achiziția și montarea unui Grup Electrogen 800KW care să asigure o capacitate crescută de funcționare în cazul întreruperiolor de current electric în valoare de 500.000.
Aceste investiții planificate se pot face etapizat după alocarea finanțărilor în cauză cu respectarea legislației privind achizițiile publice, ele făcând obiectul planului de reabilitare pentru anul 2020-2021.
Prin acest material pe care vă rugăm să-l publicați, nu ne-am propus să oferim sătmărenilor o monografie a Spitalului Vechi, așa cum este denumită Locația II a SJU. Am considerat doar că sunt informații utile și că este de datoria noastră să le aducem cunoștința sătmărenilor, a cititorilor publicației dumneavoastră”.
Ok inteleg de investitii,dar de ce nu se intretine cladirea si se lasa in haosul afisat gen Cernobil.
View CommentAveti mare noroc că nu va afecteaza” rusinea” ! Lăsați asa cum e, e cel mai bine .de fapt Satu Mare, e Codaș in țară, asa ca nu merita efortul
View Comment