FOTOGALERIE. Centrele private pentru vârstnici, alternativă la cele de stat. Condiții net superioare la Turț
Având în vedere condițiile deloc decente de care bătrânii și persoanele în vârstă beneficiază în centrele de stat, căminele private pentru bătrâni sunt o alternativă demnă de luat în seamă ori de câte ori avem nevoie de servicii moderne și de calitate pentru bunicii noștri dragi. Aceste cămine private sunt locurile cele mai potrivite de care are nevoie orice persoană aflată în dificultatea de a se mai putea îngriji singură.
Privatul, o alternativă la stat
Așadar, spunem încă “azil” unui cămin de bătrâni și persistă cumva, în mentalul colectiv, ideea că o internare la Căminul pentru persoane vârstnice este echivalentul abandonului din partea familiei sau, a unui eșec în viață. Nu este așa deloc, pentru că astăzi la cămin condițiile sunt foarte bune, bătrânii au asistență medicală permanentă și îngrijire, așa cum nu au majoritatea bătrânilor singuri, care nu vor însă să plece din casa lor.
Caz concret: Viavalis
Serviciul social cu cazare – Centrul Rezidențial Viavalis Oaș este înfiinţat şi administrat de către Asociația Viavalis Turț, fiind acreditată de Ministerul Muncii ca și furnizor de servicii sociale. Centrul dispune de personal specializat cu o vastă experiență în munca cu vârstnicii, respectiv asistenți medicali, medici, asistenți social, infirmieri. Hrana este asigurată prin serviciul de catering. Vorbim despre 3 mese pe zi și 2 gustări.
Centrul Rezidențial Viavalis Oaș este un centru rezidențial cu o capacitate de 40 beneficiari, care furnizează servicii sociale de îngrijire și asistență pe perioadă determinată, persoanelor vârstnice din județul Satu Mare, cât și din alte județe.
Scopul specific este de a răspunde nevoilor sociale, precum și celor speciale și individuale în vederea depășirii situațiilor de dificultate, prevenirii și combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale și creșterii calitătii vieții.
Cine pot să devină beneficiari
Beneficiarii serviciilor sociale acordate în Centrul Rezidențial Viavalis Oaș sunt persoanele vârstnice, care se găsesc într-una din următoarele situaţii:
a) necesită îngrijire medicală permanentă deosebită, care nu poate fi asigurată la domiciliu;
b) nu se poate gospodări singuri;
c) este lipsit de susţinători legali sau aceştia nu pot să-şi îndeplinească obligaţiile datorită stării de sănătate sau situaţiei economice şi a sarcinilor de familie;
În cazul în care aparținătorul dorește să meargă într-un concediu, centrul admite persoane vârstnice și pe perioada determinată. Contributia de întreținere în centru este de 2.500 lei/lună și are în vedere cheltuielile de întreținere, hrană și gospodărie, obiecte de inventar, echipament și cazarmament, materiale sanitare, cheltuielile aferente plăților salariilor pentru personalul angajat în centru, plății medicamentelor de urgență.
Soluție: cum poate plăti cineva care nu are bani
Multe din persoanele vârstnice internate își platesc contribuția lunară din indemnizația de încadrare într-un grad de handicap, iar diferența de cost o plătesc din pensie sau contribuția aparținătorilor. În cazul în care o persoană vârstnică sau cu dizabilități nu are venituri și nici susținători legali care să datoreze întreținerea acestora sau ale căror venituri nu permit asigurarea contribuției lunare în centru, în acest caz contribuția de întreținere în centru se asigură din bugetul local al primăriei de domiciliu (legea 292/2011), primăriile având obligația de a asigura servicii de îngrijire la domiciliu, în centre de zi sau în centre rezidențiale.
Dacă în cadrul primăriei nu există astfel de servicii, se poate colabora cu alți furnizori de servicii sociale, ONG-uri care pot răspunde nevoii sociale a vârstnicului.