Autoritățile județene și locale le-au tot transmis sătmărenilor ce lucrări mari se fac prin Masterplanul pentru apă și canal, în valoare de peste o sută de milioane de euro. La care se vor mai adăuga încă peste o sută de milioane de euro.
Cu toate acestea, circa 60% din rețeaua de aducțiune a apei potabile este din ….azbociment. Un compozit extrem de controversat, material obținut dintr- un amestec de azbest și ciment, folosit sub formă de plăci, de tuburi. Azbest interzis aproape peste tot în lume pentru efectele sale cancerigene.
Un sătmărean a văzut cu ochii lui conducetele de azbociment și a ajuns la următoarea concluzie: ”Azi noapte in fata imobilului meu s-a spart conducta de apă „potabilă” ocazie cu care am descoperit că apa ajunge la noi in case prin niște țevi de azbociment, material care este cancerigen și interzis în toată lumea”.
Contactat telefonic de PresaSM, directorul Apaserv, Ioan Leitner, a declarat că azbocimentul nu ar fi nociv, el existând încă în majoritatea țărilor din Europa.
”Este o poveste că azbocimentul este cancerigen. Încă nu s-a demonstrat clar acest lucru. Sunt țări, precum Ungaria sau Olanda, acolo unde țevile de azbociment sunt în proporție de 70-80%. La noi în județ există un total de 60% țevi de azbociment”, a precizat Ioan Leitner.
Azbestul este un termen pentru minerale fibroase din grupa răspândită a silicaților. Este denumită azbest forma fibroasă a Riebeckitului din grupa amfibolilor, a blendei (numit „azbest albastru”, a „Chrysotilului” din grupa serpentinelor, (azbest verde) sau „Gruneritul” (azbest brun).
Mineralul este foarte rezistent la temperaturi înalte, la acțiunea acizilor, fiind un izolator excelent, folosit în trecut pe scară largă în industria de construcții, în producerea izolatoarelor electrice și termice, în industria navală, în industria cauciucului.
Dain cauza descoperirii ulterioare a pericolului pe care-l prezintă pentru sănătatea omului, și anume a efectului cancerigen al fibrelor de azbest, folosirea lui a fost interzisă în unele țări și în întreaga UE, această măsură cauzând probleme financiare la îndepărtarea lui completă.