FOTOGALERIE. Alertă într-o localitate din județul Satu Mare. Pompierii s-au mobilizat
Inspectoratul pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare a fost solicitat pe parcursul nopții trecute, în jurul orei 00.30, pentru lichidarea unui incendiu produs la o casă de locuit din localitatea Culciu Mic. La fața locului s-au deplasat 14 cadre militare cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2 fiind solicitat și Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Culciu.
Ajunse la fața locului, echipajele operative au constatat că incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 200m² la nivelul acoperișului cu posibilitatea de propagare la întreaga construcție. În urma incendiului s-a distrus acoperișul imobilului, pompierii reușind lichidarea acestuia înaintea extinderii la casa de locuit. Cauza probabilă de aprindere a fost stabilită ca fiind efectul termic al coșului de fum neizolat corespunzător.
Având în vedere că în ultima perioadă s-au înmulţit incendiile la coşurile de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Satu Mare reaminteşte cetăţenilor măsuri de prevenire a incendiilor în asemenea de situații:
- Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate premergător sezonului rece şi ori de câte ori este nevoie.
- Coşurile de fum se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 metri.
- În podurile caselor, coşurile de fum vor fi obligatoriu tencuite şi văruite, pentru a putea observa cu uşurinţă prezenţa unor fisuri prin care s-ar putea propaga flăcările spre materialele combustibile din construcţia acoperişului.
- Coşurile şi burlanele pentru evacuarea fumului vor fi construite, întreţinute şi curăţate periodic pentru a nu provoca incendii.
- Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşurilor cu 25 de centimetri.
- În spaţiul dintre coşuri şi planşee se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.