FOTO/VIDEO. Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Satu Mare. Mii de participanți, alai cu călăreți și fanfară
Mii de sătmăreni s-au adunat astăzi în Centrul Vechi al orașului pentru a sărbători împreună Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Au depus coroane flori la placa memorială Petöfi Sándor, după care au pornit în alai, conduși de husarii călare, spre statuia poetului din Piața Eroii Revoluției, acolo unde au loc în fiecare an evenimentele centrale ale sărbătorii.
Mii se sătmăreni au ieșit astăzi în stradă pentru a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. La fel ca în fiecare an, cei care au dorit să participe la eveniment s-au adunat în Centrul Vechi al municipiului Satu Mare, la Ceasul Electric, acolo unde au fost depuse coroane de flori la placa memorială a poetului Petöfi Sándor.
Cu cocarde în piept, unii îmbrăcați în costume tradiționale, participanții au pornit în alai spre Piața Eroii Revoluției, acolo unde au loc de fiecare dată evenimentele centrale dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Și de această dată, cei mai admirați au fost husarii, care călare au condus procesiunea prin zona centrală veche a orașului. Traseul a fost diferit față de alți ani, asta din cauza restricțiilor aplicate în Piața Libertății ca urmare a lucrărilor de modernizare.
Parcul s-a umplut rapid de cei care au dorit să asiste la evenimentele comemorative dedicate poetului și luptătorului pentru libertate Petöfi Sándor, mai ales că programul a inclus momente artistice, o scurtă slujbă religioasă și o rugăciune, pe lângă depunerile de coroane.
În fiecare an, pe 15 martie, poporul maghiar comemorează Revoluția din 1848, cea care a dus și la apariția Parlamentului modern al Ungariei. Revoluția Maghiară a jucat un rol crucial în lupta pentru independență și libertate, revendicările ținând de acordarea drepturilor naționale și sociale. Este o zi de solidaritate, care sărbătorește întreaga diasporă maghiară, identitatea și cultura maghiară dincolo de granițele Ungariei. La fel ca în fiecare an, în mai multe orașe din țară au avut loc spectacole culturale, dansuri tradiționale, muzică și expoziții de artă pentru a marca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
Printre cele mai mari tragedii împotriva românilor săvârșite de armata ungară în zilele înaintării pe teritoriul anexat este și masacrul de la Treznea, comună din județul Sălaj, la 15 km de Zalău. Trupe maghiare din batalionul 22 Grăniceri din Debrețin, sub comanda locotenentului Ákosi, au intrat în localitate la 9 septembrie. Primele victime au fost câțiva copii care păzeau vitele la păscut. Cadavrele copiilor au fost descoperite ulterior pe izlazul comunal. După ocuparea satului, militarii unguri au dezlănțuit măcelul. Români și evrei au fost masacrați cu focuri de mitralieră, străpunși cu săbiile și baionetele, iar casele atacate cu grenade și incendiate. Au murit 93 de persoane, dintre care 87 de români și 6 evrei.[7]. Și mai defilați ? Nație de rahat ! Asta e doar puțin din ce ati făcut in țara asta ..
View CommentDa foarte adevărat
View Commentrevolution din 1848 care a dus la creearea unui nou .. guvern.. maghiar.. de aia au ajuns sa fie împrăștiați în România, si nu au domiciliu în ungaria. !
View Comment