FOTO/VIDEO. Victimele inundațiilor din 1970, comemorate la Satu Mare
Autoritățile au comemorat astăzi zecile de sătmăreni care și-au pierdut viața în inundațiile din primăvara anului 1970. Coroane de flori au fost depuse și un ceremonial religios a avut loc în fața monumentului din cartierul 14 Mai.
Astăzi s-au împlinit 51 de ani de la catastrofalele inundații în care și-au pierdut viața 56 de sătmăreni. Județul Satu Mare a fost cel mai lovit de inundațiile din 1970, iar pagubele produse de revărsările apelor au fost atunci estimate la aproape 300 de milioane de lei.
La fel ca în fiecare an, autoritățile locale și județene s-au adunat la monumentul ridicat pentru a comemora tragedia în cartierul 14 Mai.
Primarul municipiului Satu Mare, în discursul său, a pus accentul pe solidaritatea și puterea de care au dat dovadă sătmărenii, fiecare punând umărul la reconstruirea orașului.
Ceremonia de astăzi a fost umbrită de evenimentele petrecute în județul Satu Mare în cursul zilei de ieri, când apele au atins cote istorice în localitatea Rătești. Peste 100 de persoane au fost evacuate, sute de case au fost afectate și peste 2000 de animale au murit sau au fost izolate în urma viiturii. Pagubele produse sunt încă în curs de inventariere. Ministrul Mediului, prezent la Satu Mare, a avut și un avertisment sumbru. Acesta a precizat că doar o minune a făcut să nu fie înregistrate pierderi de vieți omenești, când apele au năvălit noaptea în casele oamenilor.
56 de oameni şi peste 20.000 de animale au murit în timpul inundațiilor din 1970. Alte câteva mii de sătmăreni și-au pierdut agoniseala de o viață, după ce apele au acoperit o treime din judeţ şi mai bine de jumătate din oraşul Satu Mare. Pierderile suferite de populaţie au fost estimate de autorităţile de atunci la 259 de milioane de lei.
Semnalul de alarmă cu privire la creşterea periculoasă a nivelului Someşului s-a tras cu o zi înainte de dezastru, în 13 mai. În dimineaţa zilei următoare, apele Someşului începeau să acopere judeţul. Digul s-a rupt în zona localităţilor Văii Vinului, Culciu Mare, Apa şi Odoreului.
Apa a inundat terenurile agricole, satele, dar şi o jumătate din municipiul Satu Mare. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în cartierul de jos al oraşului, denumit azi „14 Mai”, unde a fost măsurată şi cota maximă a apei: doi metri. Nicio casă cartier nu a rămas neatinsă. Echipa de salvare a populaţiei a fost condusă de un reprezentant al Ministerului Internelor, venit special din Capitală. Un grup de 10 pompieri de la staţia locală a fost la datorie timp de două săptămâni, fără pauze, încercând să salveze cît mai mulţi oameni şi cât de multe bunuri.
unde este azi dragostea aceea aratata de oamenii de atunci hai sa vedem cati ii vor ajuta pe cei inundati din zona codru ,eu zic putini pt ca dragoste celor multi s a racit pt semenul sau.nu mai avem empatie azi.
View Comment