FOTO/VIDEO. Uriașul pod de la ștrand, peste Someș, ar putea fi deschis de Crăciun
Vești bune de pe șantierul podului peste Someș, care va lega malurile în zona ștrandului și a Cartierului Micro 17 din municipiul Satu Mare. Atât constructorul, cât și primarul Kereskenyi Gabor, au precizat că lucrările vor fi terminate în data de 30 noiembrie, urmează câteva săptămâni de teste, iar mai apoi – cel mai probabil înainte de Crăciun – podul se va deschide circulației rutiere.
“Vor fi hobane de 4 ori câte 14 de lungimi diferite. Instalarea pe malul stâng este estimată să înceapă undeva la sfârşitul verii. Toate lucrările se vor termina undeva în 30 noiembrie, apoi urmează partea de teste, care ar putea dura câteva săptămâni”, a precizat reprezentantul Strabag, Răzvan Voinea, managerul de proiect.
Într-o conferință de presă alături de constructori, primarul municipiului a vorbit despre lucrările care se vor desfășura în următoarea perioadă pe șantierul podului de peste râul Someș. Potrivit edilului, urmează cea mai spectaculoasă, dar totodată și cea mai dificilă etapă. Este vorba despre montarea hobanelor (cabluri de oțel), care se face pas cu pas pentru susținerea tablierului metalic.
Este un moment crucial pentru stabilitatea întregii structuri a podului, au precizat cei de la firma DYWIDAG care va asigura montarea cablurilor de oțel și lucrările legate de tensionarea acestora și care se laudă cu astfel de proiecte de montare a hobanelor pe tot globul.
Lucrările de montare și echilibrare a hobanele se vor face pas cu pas, au explicat reprezentanții firmei care va executa lucrările, punctând că ea se realizează simetric, de-o parte și de alta a pilonilor.
Hobanele care urmează să fie montate la Satu Mare vor avea o protecție individuală împotriva coroziunii, izolare iar sistemul implementat va fi unul care să asigure și o mentenanță ușoară, inclusiv recalibrări, în cazul în care va fi nevoie.
Iar sistemul nu va fo protejat doar față de acțiunea corozivă a aerului și apei, ci va avea și o protecție față de posibile incidenii. Un alte pericol luat în calcul este cel legat de lovirea cablurilor de către fulgere.
Structura podului va fi monitorizată cu senzori, care vor trimite datele unui sistem integrat, măsurând inclusiv mișcarea acestuia, astfel încât autoritățile să fie informate cu privire la eventuale pericole.
Patru tipuri diferite de cabluri vor fi folosite pentru proiectul de la Satu Mare, au spus cei de la DYWIDAG, lungimea caburilor fiind între 40 și 115 metri. Lucrările vor începe cu ancorele, iar ultimul pas va fi cel de calibrare. În total, 195 tone de hobane vor fi montate la Satu Mare, cu termen de finalizare a lucrărilor pe 30 noiembrie.
Finalizarea conform pancardelor era data de 22.11.202 ! ! !
View CommentCea mai mare nenorocire este faptul că sa distrus ștrandul, locul în care îmi petreceam mai toată vara alături de cei dragi! „Săi bată Dumnezeu de nesimțiți, porci, escroci, mizerabili lipsiți de scrupule „…
View CommentNu va entuziasmati prea tare, podul AR PUTEA fi gata. In Romania multe ar putea, dar nu se prea intampla asa.
View Comment„AR PUTEA FI DESCHIS” – Nu o sa fie.
View Comment