FOTO/VIDEO. Triplă sărbătoare la Satu Mare: Baloane tricolore, steaguri UE și defilarea detașamentului de onoare
Sătmărenii au marcat tripla sărbătoare de 9 Mai la Statuia Ostașului Român. Cu baloane tricolore, drapelul României și steagul Uniunii Europene, cei prezenți au celebrat Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Manifestările dedicate zilei de 9 Mai au avut loc la Statuia Ostașului Român de pe B-dul Vasile Lucaciu.
Totul a început cu prezentarea onorului și salutarea drapelului de luptă, după care a fost intonat Imnul Național al României.
A urmat un Te Deum și alocuțiuni care au adus aminte de importantele evenimente istorice marcate astăzi.
Coroane și jerbe de flori au fost depuse la Statuia “Ostașului Român”, iar ceremonialul s-a sfârșit prin defilarea detașamentului de onoare.
9 Mai – Ziua Independenței
La 9 mai 1877 Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe de la acea vreme, ține un discurs în Parlament în care spune că „suntem liberi, suntem o națiune de sine stătătoare”, aspect care confirmă cele subliniate mai sus. Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.
Deși cancelariile occidentale nu dau dovadă de prea mare încântare la aflare veștii independenței, odată cu semnarea Tratatului de Berlin, un an mai târziu, îi este recunscută implicarea militară în limitarea puterii Imperiului Otoman.
9 Mai – Victoria puterilor aliate în fața Germaniei naziste
Pe data de 9 mai 1945, are loc capitularea celui de-al treilea Reich. Au semnat actul de capitulare Germania, prin generalul Alfred Jodl, Uniunea Sovietice, generalul-maior Ivan Susloparov şi SUA (foto dreapta), prin generalul Bedell Smith. Ziua Victoriei, care marchează finalul celui de-al Doilea Război Mondial, este serbată prin ample manifestări şi acum atât de ţările nordice, dar mai ales de Federaţia Rusă şi statele aflate sub influenţa ei.
9 Mai – Ziua Europei, cunoscută și sub numele de „Ziua Schuman”
La 9 mai 1950, la cinci ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul francez de externe, Robert Schuman, în cadrul unui discurs ţinut la Paris, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat, potrivit europa.eu. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.