FOTO/VIDEO. Sute de persoane vor răspunde penal în mega dosarul vaccinării în fals de la Vama Petea
Conform informațiilor PresaSM, sute de persoane ar urma să fie puse sub acuzare în mega dosarul de corupție de la centrul de vaccinare din Vama Petea! Este vorba despre infracțiuni de dare de mită și, de la caz la caz, de uz de fals!
Vorbim atât sutele de persoanele care au dat banii pentru a obține în fals certificatele de vaccinare, dar și de indivizii care au intermediat darea de mită.
De la caz la caz, dacă persoanele care au obținut documentele prin dare de mită au ajuns să le și folosească, iar acest lucru se va putea dovedi de către organele de cercetare penală, acestea vor fi inculpate și pentru uz de fals.
Fapt confirmat și de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, care au precizat că: ”În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.”
Deocamdată au fost audiați 19 suspecți, iar cinci persoane au fost arestate preventiv. Printre cei reținuți se află două asistente, una din Satu Mare și alta din cadrul DSP Bihor, dar și doi registratori de la Centrul de vaccinare Petea. Este vorba despre HOBLEA DANIELA-IOANA, asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, ILIEȘ MARC și BURICEANU HOREA, registratori în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, SIM VOICHIȚA-CAMELIA, asistent medical în cadrul Direcției de Sănătate Bihor, dar și o persoană fără calitate specială.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2021, suspecții Hoblea Daniela, asistentă medicală, Ilieș Marc și Buriceanu Horea, registratori medicali, ar fi pretins și primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 250 și 300 euro, de la persoanele care doreau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european Covid, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin.
Persoanele interesate ar fi apelat la suspecții menționați, de obicei prin intermediul unor persoane de încredere ale acestora din urmă. Între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei patru suspecți din centrul de vaccinare Petea și cei interesați de obținerea certificatelor false ar fi fost Sim Voichița-Camelia, asistent medical la Direcția de Sănătate Bihor.
În schimbul banilor, suspecții ar fi încărcat în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverința de vaccinare și, pe baza acesteia, certificatul digital european Covid.
Mijloacele de probă au relevat existența a două moduri de acțiune: Unul este acela în care persoana interesată s-ar fi prezentat efectiv la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată efectiv, iar cel de-al doilea (mai frecvent utilizat) este acela în care persoana interesată nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverința de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate.
În această a doua situație persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicații telefonice ce permit transmiterea de fișiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecților Hoblea Daniela, Ilieș Marc și Buriceanu Horea, în vederea introducerii datelor în RENV și a generării adeverinței de vaccinare. Apoi, adeverințele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa și sumele de bani cu titlu de mită.
Ulterior, intermediarii s-ar fi întâlnit periodic cu suspecții Hoblea Daniela, Ilieș Marc și Buriceanu Horea pentru remiterea sumelor de bani primite de la persoanele fals vaccinate. Cu această ocazie, o parte din suma de bani ar fi fost remisă persoanelor intermediare pentru „serviciile” lor.
Astfel de adeverințe de vaccinare nu ar fi fost generate de suspecți decât în anumite ture în care restul personalului acceptau comportamentul acestora sau nu acordau atenție activității lor.
La perchezițiile desfășurate în cursul zilei de 16 noiembrie 2021 au fost găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline.
”Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, transmit procurorii DNA.
Prin restrictiile impuse romanilor de catre parlament, romanul care nu doreste sa se vaccineze e constrans la astfel de fapte ….
View Commentcei care nu vor sa se vaccineze si vor certificat verde pentru a putea circula vor gasi intotdeauna modalitati si astea guvernanti de rahat le fac
View Commentcorect guvern de rahat
View Comment