FOTO/VIDEO. „Spectacol ingineresc” la Satu Mare. S-a început mutarea pasarelei pietonale peste Someș
„Spectacol ingineresc” la Satu Mare. Podul pietonal care cântărește circa 400 de tone este pus pe piloni cu ajutorul macaralei imense care a ajuns la Satu Mare în decursul săptămânii trecute. Operațiunea a fost amânată mai multe zile din motive tehnice. Vineri, după orele prânzului, a început operațiunea de mutare, în schimb macaraua este dotată cu senzori care pot opri operațiunea, în cazul în care rafalele de vânt se vor înteți. Întreaga operațiune este așteptat să dureze patru ore.
UPDATE: Mutarea pasarelei a fost amânată din cauza vântului puternic
Mutarea pasarelei pietonale a fost din nou amânată, de această dată din cauza vântului puternic.
Știrea inițială…
Macaraua de circa 700 de tone este „actorul” principal în „spectacolul ingineresc” care are loc vineri în municipiul Satu Mare. Adusă pe bucăți și asamblată pe malul Someșului, macaraua trebuie să ridice tablierul pasarelei pietonale și să îl poziționeze pe picioare, peste râu. Vorbim de ridicarea și poziționarea a circa 400 de tone.
Sătmărenii au așteptat operațiunea încă de săptămâna trecută, când sute de persoane au vizitat șantierul, în speranța că vor putea urmări ridicarea pasarelei. Din păcate, în ciuda condițiilor meteo favorabile, a fost nevoie de remedierea unor probleme tehnice pentru a putea ridicate cele câteva sute de tone de greutate.
Vineri, după orele prânzului, în ciuda ploii în averse, muncitorii au făcut inițal un test pentru a verifica dacă condițiile tehnice sunt îndeplinite și se poate începe mutarea pe poziție. Polițiști locali au fost desemnați pentru a îngrădi accesul publicului pe dig, în zona șantierului, din motive ce țin de siguranță.
Opt tiranți au fost sudați în ultimele zile pentru a putea muta pasarela peste râul Someș. Întreaga operațiune va dura circa patru ore și depinde de condițiile meteo. Cu toate că pasarela a fost ridicată, macaraua este dotată cu senzori, care pot opri întreaga operațiune în cazul în care vântul se va înteți. Vă reamintim că Satu Mare se află sub avertizare, atât din cauza ploii, cât și a rafalelor de vânt puternic.
O parte din tablier a fost deja vopsită în culoarea verde, iar după poziționare se vor putea începe lucrările pentru realizarea căilor de rulare, în schimb operațiunea de mutare a fost una dintre cele mai complexe, dar și spectaculoase etape ale construcției.
Nu mai puțin de 22,77 milioane de lei, bani europeni, investește Primăria municipiului Satu Mare în realizarea pasarelei pietonale care, potrivit contractului, trebuie să fie finalizată în 12 luni de la momentul începerii lucrărilor, care a fost în luna aprilie a anului în curs. Licitația organizată de Primăria Municipiului Satu Mare a fost adjudecată către asocierea FREYROM, AQUACONS, PROCONS GROUP și INTEGRATED ROAD SOLUTIONS SRL.
„Această pasarelă, în afară de faptul că va asigura o mai bună legătură a pietonilor și a bicicliștilor între malurile Someșului, dar va fi și o construcție de care sătmărenii vor fi mândri. Ne dorim ca între zona mall-ului NEPI ( una foarte atractivă acum) și Centrul Nou să existe o legătură directă pentru a da viață Pieței 25 Octombrie, care până acum era o zonă moartă din punctul de vedere al interesului sătmărenilor pentru petrecerea timpului liber”, a declarat primarul Gábor Kereskényi la semnarea contractului.
Pasarela pietonală va avea o lungime totală de 214 metri și va face legătura dintre malul stâng și malul drept al Someșului, între zona centrală, Piața 25 Octombrie și Shopping City, de pe Drumul Careiului. Lungimea suprastructurii este de 181 metri, cu trei deschideri: deschiderea centrală de 130 metri și două deschideri de 25 metri peste albia majoră – spre celor două maluri.
Suprafața pasarelei va fi de 1224 mp, a rampelor de acces, de 742 mp, iar suprafața totală va fi de 1966 mp. Pasarela pietonală și velo va avea capetele amplasate pe cele două maluri la nivelul digurilor, pe care sunt amenajate aleile de promenadă și la care se vor conecta traseele pietonale și pistele de cicliști prevăzute a fi realizate pe cele două maluri.
Foarte bine, avem cu ce sa ne lăudăm, chiar daca o astfel de lucrare la alții este un mizilic. După ce ani de zile s-a scris despre marea lucrare ,podul peste Dunăre, ( dovedit ratată) acum ne vom mândri cu o pasarela pietonală peste ” fluviul” Someș. Amar de capul nostru.
View Comment