FOTO/VIDEO. Sentința ”sens giratoriu”. Un biciclist a cerut 100.000 euro. Lovit de o mașină, în Satu Mare
Un biciclist (bărbat 69 de ani) a cerut suma de 100.000 de euro după ce a fost lovit de o mașină, condusă de un bărbat (35 de ani), într-un sens giratoriu din municipiul Satu Mare. Judecătorii sătmăreni au dat luna aceasta sentința, în care l-au găsit vinovat tocmai pe biciclist. Care – din păcate – a decedat între timp. Nici șoferul nu a scăpat întru totul, primind o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare.
Sentința de luna aceasta a venit după patru ani de la producerea accidentului. Care a avut loc în data de 14.11.2018, în jurul orelor 11,57, un șofer, în vârstă de 35 de ani, a condus autoturismul marca Volkswagen pe banda 2 a intersecţiei cu sens giratoriu a străzilor Prahova, Oituz, Inăului și Dariu Pop din municipiul Satu Mare și l-a accidentat pe un bărbat, în vârstă de 69 de ani, care circula cu bicicleta pe banda 1 a senului giratoriu, cauzându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un număr de 100-110 zile de îngrijiri medicale.
Biciclistul a cerut despăgubiri în valoare de 100.000 de euro, reprezentând contravaloarea bicicletei, a medicamentelor, cârjei şi orteze, respectiv prejudiciul moral suferit. Doar că – între timp – victima a decedat, iar succesorii acestuia și-au exprimat opţiunea de a continua exercitarea acţiunii civile.
Fiind audiat, șoferul vinovat a precizat că i-a intrat soarele în ochi și dintr-o dată a observat un biciclist care circula între cele două benzi, astfel că a frânat brusc, dar nu a putut evita coliziunea şi l-a acroşat pe biciclist. După impact a oprit brusc, apoi a tras maşina aproximativ 20 de metri pe strada Inăului, pentru a nu încurca circulația.
Judecătorii l-au găsit vinovat și pe biciclist, care avea obligația de a acorda prioritate de trecere tuturor autovehiculelor aflate în sensul giratoriu, indiferent de banda pe care acestea circulă. În atare context, instanţa a reţinut că persoana vătămată a creat o stare de pericol prin pătrunderea în sensul giratoriu fără acorda prioritate de trecere autoturismului condus de inculpat.
Totuşi, instanţa nu poate reţine nici culpa exclusivă a victimei întrucât la momentul intrării în sens autoturismul condus de petent rula cu viteza de 25 km/h, având aşadar posibilitatea de a observa şi a evita impactul.