FOTO/VIDEO. România campioană UE la accidente mortale. Nici Satu Mare nu arată foarte bine
România conduce din nou topul european atunci când vorbim de numărul de morți și răniți în urma accidentelor rutiere. Numărul victimelor în țara noastră este dublu față de media europeană, chiar dacă în ultimul deceniu s-au făcut progrese în ceea ce privește siguranța traficului. Datele nu arată bine nici pentru Satu Mare. Numărul victimelor a scăzut, dar asta în contextul în care mobilitatea a fost redusă din cauza restricțiilor impuse de pandemie.
România rămâne pe prima poziție în clasamentul morților și răniților, cu 85 de victime la un milion de locuitori. E o poziția neonorantă pe care țara noastră o deține de câțiva ani de zile. Practic, România numără de două ori mai multe victime ale accidentelor rutiere decât media europeană, situată la 42 de victime la milionul de locuitori.
Fără autostrăzi și cu comportament periculos în trafic
Ultimele date ale Poliției Române arată că lipsa unei infrastructuri de mare viteză, dar și comportamentul participanților la trafic, sunt factorii importanți în producerea accidentelor mortale și grave. Astfel, în ceea ce privește cauzele producerii accidentelor mortale, oamenii legii enumeră viteza neadaptată la condițiile de drum (294 morți), traversarea neregulamentară de către pietoni (330 morți), pietonii aflați pe partea carosabilă (173 de morți), neacordarea priorității către pietoni (120 de morți), abaterile comise de bicicliști (116 morți) și depășirile neregulamentare (100 de morți).
Dintre cele 8.642 de accidente grave produse în 2019, cele mai multe, 1.377, au fost din cauza vitezei neadaptate la condițiile de drum. 294 de oameni au murit și 1.475 au fost răniți în aceste accidente.
Care este situația în Satu Mare
Cel puțin trei accidente mortale au fost înregistrate în județ la începutul anului în curs, ultimul acum nici zece zile, când un tânăr de 25 de ani și-a pierdut viața la Supur după ce, pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum, mașina pe care o conducea a ajuns în sanțul de pe marginea drumului și a luat foc.
La finalul lunii martie, o biciclistă de 64 de ani a murit după ce a fost lovită de mașină pe drumul care leagă Careiul de Ghenci.
La finalul lunii ianuarie, un bărbat de 47 de ani, tată a trei copii, și-a pierdut viața după ce a efectuat o manevră de depășire, a pătruns pe sensul opus al direcției de mers și a intrat în coliziune cu un cap de pod. Totul s-a întâmplat în localitatea Ciuperceni.
FOTO/VIDEO. TATĂL A TREI COPII, DECEDAT ÎN ACCIDENTUL DIN CIUPERCENI, CONDUS JOI PE ULTIMUL DRUM
2020 anul pandemiei. Mai puține victime pe șoselele din Satu Mare
Pandemia s-a făcut resimțită și pe șosele. Satu Mare înregistrat cu 19% mai puține accidente rutiere grave în anul care a trecut.
În schimb, dacă ne uităm la datele disponibile din ultimii ani, putem concluziona totuși că șoselele din județ devin mai sigure, având în vedere că în ultimii ani de zile am înregistrat un progres, chiar dacă mic, în scăderea numărului de morți și răniți grav.
Datele IPJ furnizate la solicitarea PresaSM, au arătat că în 2020 au fost înregistrate 21 de accidente mortale. Alte 72 de accidente rutiere s-au soldat cu rănirea gravă a celor implicați.
În peste 70% din cazuri, pietonii și bicicliștii au fost cei care și-au pierdut viața în urma incidentelor din trafic.
FOTO/VIDEO. 2020, AN SÂNGEROS PE ȘOSELELE JUDEȚULUI. ACCIDENTELE MORTALE CARE AU MARCAT SĂTMARUL
Opt pietoni și șapte bicicliști au murit pe drumurile din județul nostru în cursul anului trecut.
Cele mai multe accidente rutiere s-au petrecut pe DN19, arată statistica IPJ Satu Mare.
Potrivit bilanțului Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, în cursul anului 2019, pe raza judeţului Satu Mare au fost înregistrate 122 de accidente rutiere grave, soldate cu 31 de morţi și 109 de răniţi grav.
În 2018, tot potrivti datelor IPJ, la nivelul județului Satu Mare s-au înregistrat 32 de morți în urma accidentelor rutiere, iar alți 113 sătmăreni au fost răniți grav în urma celor 124 de accidente grave. Iar datele din 2018 au fost mai bune decât cele înregistrate cu un an înainte.