FOTO/VIDEO. Revoltă în agricultură. Sute de fermieri sătmăreni au ieșit în stradă, cu tot cu utilaje
A început cel mai mare protest organizat vreodată de fermierii sătmăreni. Sute de agricultori, cu 300 de utilaje s-au adunat pe câmpul de la Turulung în această dimineață. Destinația finală a fermierilor este vama Halmeu. La protest au venit și fermieri din județele vecine, Bihor, Sălaj și Maramureș.
Sute de fermieri sătmăreni s-au adunat vineri dimineața la Turulung pentru a-și striga nemulțumirea față de politicile Comisiei Europene.
”Recurgem la această formă extremă de manifestare a nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina”, se plâng fermierii sătmăreni.
Aceștia au și explicat cum anume au ajuns în situația de a ieși în stradă.
„Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă. Acest demers nu îi va ajuta să își reia ciclul de producție în condițiile unei escaladări a cheltuielilor cu inputurile, dar a perturbat extrem de puternic piața din România,” au precizat reprezentanții fermierilor.
Reprezentanții protestatarilor au avut și o întâlnire cu autoritățile, pentru a se asigura că întregul acțiunea se va desfășura pașnic și organizat.
Fermierii au cerut ca guvernul României să negocieze cu Ucraina, pentru ca autoritățile din țara vecină să impună taxe mai mari pentru cerealele aduse în țara noastră, la fel cum s-a întâmplat și în Polonia. În plus, nici la capitolul despăgubiri fermierii nu sunt mulțumiți.
Comisia Europeană a acordat luna trecută un pachet de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi și români. României i-a revenit suma de 10 milioane, dar aceasta, spun fermierii, este o compensație infimă, având în vedere că pierderile au fost calculate de căte ei la 200 de milioane de euro.
Fermierii vor și creștere cotei de subvenție la motorină. Iar femierii noștri se simt discriminați față de ceilalți agricultori din Uniunea Europeană.
„Dorim cât mai mulți bani europeni să vină spre noi și dorim să fim puși pe același palier cu fermierul din Europa. Noi ne considerăm discrimnați în ceea ce privește subvențiile și toate ajutoarele pe care le primim, nu mai vorbesc despre subvenția pe suprafață. Cred că suntem țara cu cea mai mică subvenție pe suprafață din Uniunea Europeană”, a declarat Radu Solduban, organizator.
La protest participă fermieri voluntari, dar și cei din Cooperativa Gospodarii Ghenciului, Cooperativa Agricolă Agro Chiș și Cooperativa Craidorolț. Lor li s-au alăturat fermieri din Sălaj, Maramureș și Bihor.
Punctul terminus al protestului a fost, în mod simbolic, vama Halmeu, locul prin care intră în țară cerealele din Ucraina.
Ca urmare a acțiunii de protest, pe DN19 s-au format cozi, iar traficul rutier a fost afectat pe măsură ce fermierii s-au pornit cu utilajele spre locul de protest.