FOTO/VIDEO. Protest spontan al fermierilor din zona Carei. Au ieșit cu utilajele pe câmp. Acuză Guvernul că îi bagă în faliment
Un protest spontan la care au participat zeci de fermieri a avut loc în această dimineață în zona Carei. Aceștia sunt nemulțumiți de modul în care Guvernul gestionează situația din agricultură, iar în lipsa unor măsuri concrete, spun fermierii, se va ajunge la faliment. Principala nemulțumire rămâne cea legată de importurile de cereale din Ucraina, dar nu este singura. De-a lungul vremii, fermierii s-au plâns și de sistemul de subvenții, iar anul acesta vor trebui să facă față și scumpirilor de RCA, asta în contextul în care, spun aceștia, de multe ori, prețul de vânzare al produselor nu acoperă costurile de producție.
ACTUALIZARE, ora 13.00: Conform informațiilor PresaSM, prefectul județului Satu Mare, Radu Roca, se va prezenta la fața locului pentru a le asculta doleanțele fermierilor și a transmite mesajul protestatarilor către Guvernul României.
”Am fost în mijlocul lor pentru a asculta complexitatea problemelor cu care se confruntă. Îl voi informa în scris pe domnul ministru Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Cred că, prin dialog și conlucrare, putem găsi împreună soluții viabile pentru a depăși această perioadă dificilă”, a spus prefectul Radu Roca pentru PresaSM.
Un protest spontan la care au participat circa 35 de fermieri sătmăreni a avut loc astăzi dimineața în zona Carei. Agricultorii au ieșit pe câmp cu utilajele pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la starea agriculturii din țara noastră. Fermierii arată cu degetul spre Guvern, pe care îl acuză că îi duce încet dar sigur la faliment. Nu a fost perturbată circulația în zonă și nici nu s-a ieșit cu tractoarele pe drum, dar oamenii spun că cuțitul le-a ajuns la os și cer măsuri urgente pentru protejarea agriculturii românești.
În ultimul an, fermierii și-au strigat nemulțumirea față de măsurile luate sau, dimpotriva, de lipsa măsurilor luate de guvernanți. Agricultorii spun că întreg domeniul a fost vulnerabilizat, cu fermierii români expuși în fața altor interese decât cele naționale.
Fermierii au o listă neoficială, cu 13 probleme la care așteaptă rezolvare, printre care se numără rezolvarea situației legate de permisele de conducere pentru tractoriști, acordarea subvențiilor fără întârziere, legea forței majore, protejarea fermierilor români în fața investitorilor străini, legea arendei, legea prevenției etc.
Un apel la protest a fost făcut pe rețelele de socializare, iar acțiuni similare au loc în mai multe județe din țară. Nu doar fermierii protestează, ci și transportatorii.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus că nu a primit nicio revendicare, „pentru că nicio asociație nu își asumă acest protest”. În schimb, multe dintre revendicările fermierilor sunt mai vechi nefiind primul protest de acest fel organizat de agricultori. De cealaltă parte, ministrul a încercat să sugereze că întreaga acțiune ar avea o conotație politică.
„Nimeni nu are dreptul să folosească fermierii, munca lor și agricultura românească pentru a încerca să câștige capital de imagine sau un procent în plus în sondaje”, a spus ministrul.
În apelul de pe rețelele de socializare, neasumat oficial de nicio organizație, fermierii spun sunt nemulţumiţi că taxele de drum sunt prea prea mari, carburanţii sunt foarte scumpi şi că nu-şi mai permit nici măcar să-şi asigure maşinile, după scumpirea RCA.