FOTO/VIDEO. Proiect ”UNIC” al Primăriei Botiz. Groapă ilegală de gunoi, primarul recunoaște senin
România este amenințată de ani de zile de către Uniunea Europeană cu sancțiuni uriașe dacă nu rezolvă problema gropilor ilegale de gunoi. Ei, bine, conducerea Primăriei Botiz mai atârnă o greutate de gâtul României, depozitând ilegal deșeuri menajere pe un teren de la marginea comunei.
Bazele ”proiectului” au fost puse în urmă cu trei ani. Mai exact, reprezentanții Primăriei Botiz strâng deșeurile de pe raza localităților și le depozitează temporar, spun ei, pe strada Șirul Mare.
Dacă Garda de Mediu Satu Mare mai mult a simulat aplicarea legislației în vigoare, reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi a amendat Primăria Botiz cu suma de 50.000 de lei pentru depozitarea ilegală a deșeurilor.
Primarul comunei Botiz, Ioan Mureșan, spune că a atacat în instanță decizia Inspectoratului Județean de Jandarmi de a-i sancționa. De asemenea, edilul șef recunoaște senin că nu are unde să depoziteze acele deșeuri, dar a spus că administrația locală are un proiect privind realizarea unei rampe de depozitare temporară și selectivă a deșeurilor. Până atunci, deșeurile vor ajunge tot la vechea groapă de gunoi.
”Am fost surprinși de către Jandarmeria Satu Mare, la fosta groapă de gunoi care se află pe strada Șirul Mare, lângă calea ferată, că am depozitat niște deșeuri din construcții, ce am strâns de pe câmp. Prima dată am primit un avertisment, iar pe 25 martie am fost surprinși din nou și am fost amendați cu 50.000 de lei pentru depozitarea ilegală de deșeuri. Noi, ca și Primărie, depozităm doar temporar deșeurile strânse de pe raza localității. Nu pot să chem în fiecare zi mașina de salubritate să ridice câțiva metri cubi de gunoi. De accea, depozităm acolo. Avem în plan o investiție prin care să construim o rampă de depozitare selectivă și temporară a acestor deșeuri”, a spus primarul Ioan Mureșan.
Doar că realitatea este puțin diferită față de încercările de ”nuanțare” a situației. Acele deșeuri nu au fost depozitate doar temporar. Ci unele au fost îngropate cu pământ, fapt interzis total de prevederile legale în vigoare.
Practic, se încalcă flagrant Ordonanța nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, fiindcă ”generează riscuri de contaminare pentru aer, apă, sol, faună sau floră; se crează disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor; afectează negativ peisajul sau zonele de interes special.”
Somn ușor, ”stimate” autorități ale statului!
Geu de crexu ca nu se stia de aceasta stuatie,dn vna cui oare?, ne prefacem ca nu stim !
View CommentPăi distrug mediul înconjurător și după aia se mută în alte tari. O sa ne mutam noi din Botiz, sa rămână ei cu ei.
View Comment”Felicitări” gărzii de mediu pentru modul în care ”veghează” la respectarea legii. Cum poți să închizi ochii la o astfel de poluare, ar trebui ca cei de la garda de mediu să fie cercetați penal pentru abuz în serviciu.
View Comment