FOTO/VIDEO. Povestea impresionantă a Angelei și a sute de persoane cu handicap. Ajutați de Caiac Smile să facă sport
Cu ajutorul celor de la Caiac Smile, sătmăreanca Angela Kohan ne demonstrează tuturor că nu există nicio piedică în calea succesului. Chiar dacă suferă de o boală gravă, din cauza căreia a suferit 28 de operații! Este profesoară la Școala Mircea Eliade din municipiul Satu Mare și campioană la caiac! Sport care a devenit colacul său de salvare și calea spre fericire.
28 de operații în 52 de ani de viață. Un record pe care cu greu îl poate doborî cineva. Ca Angela sunt foarte puțini oameni în România. Suferă de „coloană deschisă”, o boală grea și rară, care necesită operații multe și extrem de costisitoare, pe tot parcursul vieții.
S-a născut cu ea și a luptat toată viața ei pentru ca boala să n-o pună la pământ. Este un record care a făcut-o pe Angela omul care este azi. 16 dintre operații le-a făcut în România, însă după fiecare operație avea dureri cumplite. A aflat că în țări precum Austria, Olanda, Elveția, există medici specializați în boala ei, dar costurile oprațiilor erau atât de mari încât nu și le-ar fi permis niciodată.
Pe Ionuț Stancovici – coordonatorul Caiac SMile – l-a cunoscut întâmplator. Unul din hobby-urile ei secrete este pictura. La un moment data a avut o expoziție la primărie. Și cum venea de la expoziție a văzut o reclamă la caiac. A avut o revelație în acel moment, și-a dat seama că acela e sportul ei. Caiacul! Ce căuta de ani de zile.
L-a sunat pe Ionuț, s-au întâlnit, iar Ionuț și i-a explicat cum funcționează acest sport. Angela a zis „hai să încercăm”.
„M-am dus la el, am fost pe lac (nu mai știu care) și am simțit cum îmi curge fericirea prin vene”, spune Angela.
10 minute i-a luat să învețe să meargă pe apă cu caiacul. Nu mai pusese niciodată piciorul într-un caiac și nici nu își imaginase vreodată că ar putea face asta. După aceea a vrut și mai mult, să meargă cu mai multă viteză. A vrut să învețe cum să se întoarcă cu caiacul pe apă și cum să frâneze. S-a simțit liberă, sănătoasă, ca un om întreg.
„Am uitat că nu pot fugi, dar pot lua viteză cu caiacul.”, zice Angela și râde.
De când a intrat în caiac, a rămas cu zâmbetul pe față. În copilărie a schiat, pe vremea când boala încă nu i-a furat puterile. Tare, tare i-a plăcut, i-ar plăcea să se urce și ea pe schiuri, dar osteoporoza care-i macină oasele nu-i dă voie să facă asta. Se bucură în schimb pentru toți prietenii ei cu nevoi speciale care pot să facă asta, pentru că pentru ei sportul e vital. Adrenalina le schimbă gândirea, îi face să se simtă vii și le dă curaj. Din punct de vedere psihic, sportul este o terapie pentru ei.
Angela poate să înoate și tare și-ar dori să aibă unde să facă sport, pentru că nu este atât de accesibil pentru ei. I-ar plăcea să facă tenis de masă sau, de ce nu, de câmp, în scaun cu rotile. Nu are acces la un astfel de sport. A încercat, dar nu are unde. Mai merge la o sală din Satu Mare, dar foarte greu a găsit un loc unde a fost acceptată cu nevoile ei.
„Să fim acceptați peste tot, să fim lăsați să încercăm și noi ce încearcă orice om normal”, asta își dorește Angela pentru ea și pentru toți cei ca ea.
Participă activ la concursuri și asta o face să se simtă un om întreg, normal și liber. Pentru toți cei asemeni Angelei, Ionuț Stancovici și Caiac Smile luptă pentru dreptul lor la sport, libertate, respect și empatie.
IMPORTANT: Ionuț Stancovici, fondatorul Asociației Caiac Smile, organizează cea mai mare tabăra de ski pentru persoanele cu dizabilități. O mie de persoane sunt așteptate sa se înscrie pentru a trăi o experiența de libertate în scaunele rulante adaptate pentru ski, în toată țara.
Deși este gândit la Satu Mare, proiectul se va derula pe șase pârtii de ski din țară, într-un număr de 8 tabere diferite care vor începe în 15 ianuarie și se vor încheia în 17 martie.
Fii şi tu parte din povestea de iarnă! Află cum te poţi implica pe www.caiacsmile.ro
- Alege să fii unul dintre cei 1000 de oameni cu dizabilităţi alături de care vom împărţi pârtia şi mii de zâmbete în acest sezon.
- Înscrie-te în proiect şi fii unul dintre cei 40 de persoane cu dizabilităţi care învaţă să schieze independent.
- Devino partener de zâmbete şi susţine acţiunile Caiac Smile.
Donează acum pentru Tabere de schi adaptat pentru 1000 de persoane cu dizabilități via Ionuț Stancovici – Galantom – Comunitatea oamenilor de bine —> https://caiacsmile.galantom.ro/donations/add?id_fundraising_page=29710
Bravo! Felicitari si sa aveti cat mai multe proiecte de acest fel finalizate cu succces!
View Comment