FOTO/VIDEO. Poluare pe râul Crasna. Ce arată analizele și care ar putea fi cauza
Autoritățile au fost alertate în cursul zilei de ieri cu privire la poluarea de pe râul Crasna, în zona localității Giorocuta. Probele prelevate duminică au arătat concentrații ridicate de amoniac, ceea ce, spun specialiștii, împreună cu consumul de oxigen, indică faptul că o fermă de animale ar putea fi sursa poluării.
Apa râului Crasna și-a schimbat culoarea și mirosul, au reclamat ieri locuitori din zona Giorocuta. Autoritățile au fost sesizate, iar specialiștii de la Apele Române au prelevat probe pentru analiza fizico-chimică a apei. Rezultatele au venit astăzi înapoi, iar potrivit informațiilor PresaSM, în apă au fost găsite concentrații ridicate de amoniac, iar împreună cu consumul ridicat de oxigen, autoritățile cred că există probabilitate ridicată ca contaminarea apei să fie cu dejecții animaliere, ceea ce înseamnă că sursa poluării ar putea fi o fermă.
Garda de Mediu a făcut verificări pe raza județului Satu Mare, iar potrivit informațiilor PresaSM, nu a găsit dovezi cu privire la faptul că o fermă sătmăreană s-ar face vinovată de poluare. În acest context, a fost lută legătura cu autoritățile județene din Sălaj.
Astfel, prefectul Toma Dari din județul vecin a fost sesizat cu privire la faptul că o fermă de animale din județul Sălaj ar putea fi responsabilă pentru poluarea de pe râul Crasna.
Ce spun autoritățile:
„În data de 25 februarie 2024, în jurul orei 17.00, a fost sesizat faptul că, pe raza localității Giorocuța, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale și olfactive. Reprezentanții Sistemelor de Gospodărire a Apelor Sălaj și Satu Mare s-au deplasat imediat în teren și au prelevat probe de apă din mai multe secțiuni. În urma investigațiilor în teren, reluate astăzi, specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj au identificat probleme în stocarea deșeurilor lichide provenite din activitatea de creștere a bovinelor. De pe un teren în pantă, acestea au fost antrenate de precipitații în râul Crasna. Unda de poluare s-a propagat în județul Satu Mare. Angajații SGA Satu Mare continuă monitorizarea cursului de apă. Menționăm faptul că nu a fost identificată mortalitate piscicolă. Specialiștii Laboratorului de Calitatea Apelor precizează că aplicarea procedurilor specifice pentru obținerea rezultatelor analizelor implică parcurgerea unor etape de prelucrare a probelor, determinarea concentrațiilor și verificarea rezultatelor, fiecare etapă necesitând anumite intervale de timp pentru fiecare indicator de calitate analizat.În urma centralizării rezultatelor analizelor, instituția noastră va comunica poluatorului tipul de sancțiuni care se vor aplica conform prevederilor legale”, au spus cei de la Apele Române.