FOTO/VIDEO. Poluare de amploare în județul Satu Mare. Patronii, contre cu polițiștii și pompierii
Potrivit informațiilor PresaSM, Garda de Mediu s-a autosesizat în cazul incendiului izbucnit sâmbătă dimineața la un depozit de mase plastice de la periferica municipiului Satu Mare. Pe de altă parte, reprezentanții firmei în cauză s-au contrat cu polițiștii și reprezentanții pompierilor, ajunși la fața locului.
Patronii, ceartă cu pompierii și polițiștii
Potrivit surselor PresaSM, reprezentanții depozitului de deșeuri plastice au avut un schimb de replici cu polițiștii și reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ajunși la fața locului. Potrivit primelor informații, reprezentanții firmei le-ar fi spus polițiștilor să nu intre decât un echipaj, iar purtătoarei de cuvânt al ISU Satu Mare, care s-a deplasat la fața locului, au încercat să îi împiedice accesul, pe motiv că este vorba despre o proprietate privată. Într-un final, la intervenția polițiștilor, purtătorul de cuvânt a reușit să acceadă în curte.
Mai mult, în momentul în care polițiștii au încercat să discute cu muncitorii, în baza procedurilor legale, un reprezentant al firmei le-ar fi cerut acestora să nu dea curs solicitărilor, până când la fața locului nu va ajunge un avocat.
Garda de Mediu s-a autosesizat
Comisarul șef al Gărzii de Mediu Satu Mare, Vasile Fănățean, a precizat pentru PresaSM că instituția s-a autosesizat în cazul incendiului izbucnit în această dimineață pe raza municipiului Satu Mare. Inspectorii Gărzii au fost la locul incidentului, iar în funcție de rezultatele obținute se vor dispune măsurile impuse prin lege.
Potrivit celor de la ISU Satu Mare, aproximativ 100 de tone de deșeuri plastice au ars în incendiu, iar fumul degajat a putut fi observat la kilometri distanță, ridicând semne de întrebare cu privire la poluarea aerului.
Vântul a ferit municipiul Satu Mare de poluare
Stația din zona centrală a municipiului care măsoară calitatea aerului nu a înregistrat în timpul incendiului schimbări semnificative ale valorilor, dar rezultatele depind mult de condițiile meteorologice, inclusiv viteza și direcția în care a bătut vântul. În plus, stația se află în zona centrală a municipiului Satu Mare, la o distanță considerabilă de locul în care erau depozitate deșeurile plastice.
Fumul degajat în urma arderii materialelor plastice este însoţit de gaze de
ardere şi produse de disociere care au mari efecte toxice şi iritante. Dioxinele și furnaii sunt doar câteva dintre substanțele cu efecte negative asupra sistemului imunitar care rezultă din arderea materialelor plastice.
”Nu s-au înregistrat depășiri la stațiile de măsurare din municipiul Satu Mare fiindcă vântul a împins fumul în altă direcție. De asemenea, degajarea de fum a fost intensivă pe o perioadă mai scurtă de timp. Dar este în curs o anchetă, și ne vom pronunța cu exactitate la finalul procedurilor”, a declarat șeful Gărzii de Mediu, Vasile Fănățan, la solicitarea PresaSM.
Cu privire la cauzele care au dus la producerea incendiului, în urma cercetărilor făcute la fața locului, pompierii sătmăreni spun că focul a pornit de la o jar sau scânteie.