FOTO/VIDEO. Ploile și vijelii au făcut ravagii în țară: case inundate, acoperișuri smulse de vânt, alunecări de teren și copaci căzuți
Ploile torențiale și vijeliile au făcut ravagii în țară. Pompierii au fost solicitați să intervină nu doar la Satu Mare, unde mai multe gospodării au fost inundate, ci și în alte județe din țară. La nivel național au fost gestionate nu mai puțin de 2.000 de situații de urgență, au precizat cei de la IGSU.
Potrivit bilanțului, nu mai puțin de 12 județe din țară, printre care și Satu Mare, dar și județele învecinate, au fost afectate marți de ploi și vijelii, astfel că pompierii au intervenit pentru a evacua apa din casele inundate sau pentru înlăturarea unor arbori căzuți din cauza vântului puternic.
Pompierii au intervenit în 31 de localităţi din judeţele Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Sibiu, Suceava şi Timiş. Pompierii au evacuat apa din 21 de case, 11 beciuri, inclusiv patru instituții publice, 35 de curţi, de la doi agenţi economici şi au îndepărtat 15 copaci, fiind avariate patru autoturisme, a transmis IGSU.
Fenomen rar surprins la Cluj, pe lacul Mărtinești. O trombă a răsturnat o barcă și mai multe saltele
Un fenomen mai puțin obișnuit a fost surprins în județul Cluj, pe lacul Mărtinești. Acolo unde o trombă a cauzat panică printre turiștii aflați la relaxare. Potrivit martorilor, tromba a răsturnat o barcă, dar și mai multe saltele. Nu au fost înregistrate victime, dar autoriățile au rugat cetățenii să se adăpostească atunci când se confruntă cu vânt puternic.
Astfel de trombe sunt fenomene constituite dintr-un turbion de vânt, de cele mai multe ori foarte puternic, manifestat printr-o coloană noroasă, cu formă de pâlnie, care antrenează particulele de apă ridicate la suprafaţa lacului. Fenomenul este adesea asociat cu norul Cumulonimbus și poate dura între 2 și 20 de minute, dar durata medie este de circa 4 minute, spun specialiștii. În ultimii anii, tot mai multe trombe au fost raportate la nivelul întregii țării, inclusiv trombe marine pe litoralul românesc.
Tot ieri, traficul rutier a fost temporar blocat pe DJ 681, în judeţul Timiş, din cauza unei alunecări de teren şi a aluviunilor acumulate pe carosabil, menţionează IGSU. Potrivit sursei citate, o situaţie deosebită s-a înregistrat în localitatea Moldova Nouă, din judeţul Caraş-Severin, unde scena amplasată în curtea căminului cultural a fost luată de vânt, avariind acoperişul unei case. Nu au fost înregistrate victime.
În Sibiu, pompierii militari au intervenit în localitatea Jina pentru stingerea unui incendiu la o şură cu fân care a fost cauzat de fulger, a transmis ISU Sibiu. Pompierii au intervenit cu patru autospeciale de stingere şi un echipaj SMURD, alături de SVSU Jina.
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui au intervenit pentru degajarea unor arbori căzuţi din cauza furtunii puternice.