FOTO/VIDEO. Pasarela pietonală, ridicată. Începe operațiunea spectaculoasă de mutare peste râul Someș
După operațiunea amânată de ieri, sâmbătă dimineața, pasarela pietonală a fost din nou ridicată pentru a fi poziționată peste râul Someș. Sătmărenii încă de dimineață au început să se adune la șantierul de pe malul Someșului, în seperanța că de această dată întreaga operațiune se va finaliza și vor prinde momentul spectaculos în care tablierul este pus pe poziții.
UPDATE 15:00 Sătmărenii s-au oprit pe Podul Golescu pentru a admira noua panoramă, schimbată odată cu amplasarea peste Someș a noului pod pietonal.
UPDATE 14:30 Dacă dimineață încă vântul a dat bătăi de cap pe șantier, spre după-masă operațiune de schimbare a poziției a decurs fără hop-uri, iar la ora 14:30 pasarela deja era deja în poziția finală și a început coborârea pe piloni.
Pe tot parcursul operațiunilor sute de sătmăreni s-au uitat de pe cele două diguri, de pe gradene, dar și de pe pod la întreaga acțiune care se petrecea pe șantier.
Sâmbătă dimineața a fost reluată operațiunea de ridicare a pasarelei pietonale, după ce vineri după-masa aceasta a fost amânată din cauza vântului puternic. Mai mulți sătmăreni și-au făcut loc prin zona respectivă, în speranța că de această dată vântul nu va mai cauza probleme, iar macaraua imensă va reuși să ducă la bun sfârșit operațiune de amplasare a tablierului de 400 de tone peste râul Someș.
Accesul în zonă a fost restricționat din motive de siguranță, dar atât în zona centrală, cât și de pe cele două poduri, sătmărenii au locuri bune de a urmări întregul proces care, speră și autoritățile, se va finaliza în cursul zilei de sâmbătă, mai ales că macaraua imensă este așteptată pe șantierul unei autostrăzi din țară, iar procesul de dezasamblare este unul care necesită timp.
Potrivit informațiilor PresaSM, întreaga operațiune de mutare a pasarelei va dura circa patru-cinci ore, asta dacă toate lucrurile merg conform planului stabilit și nu intervin alte probleme, inclusiv cele care ar putea fi cauzate de viteza vântului.
Constructorul a încercat să poziționeze podul pietonal și weekendul, dar au fost înregistrate probleme tehnice, iar în cursul săptămânii trecute deficiențele au fost remediate, iar pasarela a fost prevăzută cu opt tiranți, astfel încât ridicarea și relocare să fie făcute în condiții de siguranță.
O parte din tablier a fost deja vopsită în culoarea verde, iar după poziționare se vor putea începe lucrările pentru realizarea căilor de rulare, în schimb operațiunea de mutare a fost una dintre cele mai complexe, dar și spectaculoase etape ale construcției.
Nu mai puțin de 22,77 milioane de lei, bani europeni, investește Primăria municipiului Satu Mare în realizarea pasarelei pietonale care, potrivit contractului, trebuie să fie finalizată în 12 luni de la momentul începerii lucrărilor, care a fost în luna aprilie a anului în curs. Licitația organizată de Primăria Municipiului Satu Mare a fost adjudecată către asocierea FREYROM, AQUACONS, PROCONS GROUP și INTEGRATED ROAD SOLUTIONS SRL.
„Această pasarelă, în afară de faptul că va asigura o mai bună legătură a pietonilor și a bicicliștilor între malurile Someșului, dar va fi și o construcție de care sătmărenii vor fi mândri. Ne dorim ca între zona mall-ului NEPI ( una foarte atractivă acum) și Centrul Nou să existe o legătură directă pentru a da viață Pieței 25 Octombrie, care până acum era o zonă moartă din punctul de vedere al interesului sătmărenilor pentru petrecerea timpului liber”, a declarat primarul Gábor Kereskényi la semnarea contractului.
Pasarela pietonală va avea o lungime totală de 214 metri și va face legătura dintre malul stâng și malul drept al Someșului, între zona centrală, Piața 25 Octombrie și Shopping City, de pe Drumul Careiului. Lungimea suprastructurii este de 181 metri, cu trei deschideri: deschiderea centrală de 130 metri și două deschideri de 25 metri peste albia majoră – spre celor două maluri.
Suprafața pasarelei va fi de 1224 mp, a rampelor de acces, de 742 mp, iar suprafața totală va fi de 1966 mp. Pasarela pietonală și velo va avea capetele amplasate pe cele două maluri la nivelul digurilor, pe care sunt amenajate aleile de promenadă și la care se vor conecta traseele pietonale și pistele de cicliști prevăzute a fi realizate pe cele două maluri.