FOTO/VIDEO. O nouă anchetă de la București la ISU Satu Mare. Pompier rănit, sătmăreni nemulțumiți
O comisie de anchetă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență va ajunge în Satu Mare pentru efectuarea de verificări. Și asta după ce un pompier a fost rănit în urma unei intervenții la un incendiu. De asemenea, mai mulți sătmăreni sunt nemulțumiți de modul în care s-a intervenit la un incendiu de amploare în municipiul Satu Mare.
Conform informațiilor PresaSM, în aceste zile, o comisie de anchetă de la ISU Satu Mare a luat declarații de la toți subofițerii și ofițerii implicați în intervenția de pe strada Lunca Sighet. Astăzi se încheie această etapă, iar de săptămâna viitoare cercetările vor fi preluate de o echipă de la București.
Reamintim că un pompier din cadrul Detașamentului Satu Mare a fost rănit sâmbătă seara, după ce a căzut de la o înălțime de circa opt metri. Acesta s-a urcat pe o scară, în timpul intervenției la un incendiu de amploare pe strada Lunca Sighet, din municipiul Satu Mare, și a căzut. Subofițerul a fost externat doar astăzi din Spitalul Județean Satu Mare, conform informațiilor PresaSM. Starea subofițerului este bună, acesta fiind în afara oricărui pericol, având doar fisuri la două dintre vertebre.
Este important de precizat că mai mulți locatari din zona afectată de incendiul puternic s-au plâns de slaba coordonare a celor de la Detașamentul de Pompieri Satu Mare.
Reamintim că Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare a fost alertat să intervină la stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărească pe strada Lunca Sighet (zona Titulescu), din municipiul Satu Mare, sâmbătă, în jurul orelor 22:00.
La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta violent la un atelier mecanic, la centrala termică pe combustibil solid și la depozitul aferent centralei, unde se afla o cantitate însemnată de material lemnos.
Pompierii militari au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului. Intervenția a fost îngreunată din prisma vântului puternic și a faptului ca hidranții stradali din zonă nu au funcționat la parametrii necesari alimentării cu apă a autospecialelor.
Totodată, exista riscul ridicat de propagare la casa de locuit și la casele din vecinătate, acestea fiind alipite sau la distanță mică de locul producerii incendiului.
După mai bine de 3 ore incendiul a fost lichidat înaintea propagării acestuia la construcțiile din vecinătate. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost jar sau scântei purtate de vânt, locul focarului fiind centrala termică.
Pagubele materiale înregistrate în urma evenimentului constau în arderea integrală a acoperișului a celor trei anexe gospodăreşti pe o suprafață de 100 metri pătrați cu bunurile depozitate respectiv utilaje mecanice, 5 metri cub de lemn și acoperișul casei din vecinătate pe o suprafață de 2 metri pătrați.
Pentru intervenție au fost dislocate următoarele forțe militare: 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă cu 21 subofițeri, 1 APIC, 3 ofițeri, un echipaj de prim ajutor cu 3 subofițeri și o ambulanță SAJ cu asistent și medic.