FOTO/VIDEO. Mobilizare fără precedent la vama Halmeu. Inclusiv mascații au fost chemați să elibereze frontiera de protestatari
Mobilizare fără precedent a forțelor de ordine la vama Halmeu, acolo unde protestatarii au fost somați să elibereze vama până la ora 15. La ora 13, polițiști, jandarmi, inclusiv mascați, au ajuns la frontiera cu Ucraina și discutau cu ultimii protestatari rămași în zonă. Cei mai mulți dintre fermieri și transportatori au plecat, împreună cu utilajele, în jurul orei 12, în urma unei ședințe cu liderii locali.
Mobliziare fără precedent a forțelor de ordine la vama Halmeu, acolo unde timp de mai multe zile, fermierii și transportatorii, au blocat accesul în România al camioanelor din Ucraina. În această dimineață, potrivit liderilor fermierilor, protestatarii au primit un ultimatum să suspende protestul și să elibereze benzile de circulație blocate.
O ședință a avut loc împreună cu cei circa 30 de fermieri și transportatori care sâmbătă dimineața se aflau la vama Halmeu, iar cei mai mulți au decis să se retragă din zonă. Astfel, în jurul orei 12, mulți dintre protestatari au pornit cu utilajele și camioanele spre casă.
La ora 13, în vama Halmeu au sosit multiple echipaje de polițiști și jandarmi, inclusiv mascații, pentru a se asigura că la ora 15 traficul la punctul de frontieră va fi reluat. Potrivit informațiilor PresaSM, se poartă discuții cu ultimii protestatari care au rămas în zonă.
Potrivit autorităților județene, odată cu ajungerea forțelor de ordine la vamă, traficul la Halmeu s-a reluat. La ora 13:19, spun autoritățile sătmărene, primul camion înmatriculat în Ucraina a intrat la cântar, după trei zile de proteste la vamăile din județ.
Vă reamintim, primii care au ieșit la protest au fost fermierii din zona Carei, care pe 10 ianuarie au ieșit cu utilajele pe câmp pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la politicile guvernului care afectează agricultura. Protestul a venit după ce alte acțiuni similare, spontane, au fost înregistrate și în alte județe din țară.
Pe data de 16 ianuarie, un protest de amploare a avut loc și pe centura municipiului Satu Mare. Crica 100 de fermieri și transportatori au venit cu utilajele pe varianta de ocolire a municipiului acuzând că politicile guvernamentale îi duc la sapă de lemn. În aceeași zi, protestatarii din Carei au pornit în marș spre vama Urziceni, tot în semn de protest.
Pe 17 ianuarie, vama din Urziceni a fost blocată de utilajele fermierilor, iar prefectul Radu Roca s-a deplasat în zonă, iar în urma discuțiilor purtate, traficul la punctul de frontieră a fost reluat. Au urmat apoi protestele de la vama Halmeu , acolo unde, începând cu 18 ianuarie, protestatarii au început să blocheze accesul spre România al camioanelor venite din Ucraina.
În această dimineață, protestatarii au primit un ultimatum: eliberează vama sau se vor alege cu dosare penale. Potrivit declarațiilor făcute pentru PresaSM de liderul unei asociații, chiar dacă majoritatea protestatarilor s-au retras din zonă, asta nu înseamnă că protestele se vor sfârși. În funcție de deciziile guvernului, fermierii vor căuta și alte metode de protest, inclusiv organizat, în fața instituțiilor cu atribuții în domeniul agriculturii.