FOTO/VIDEO. Magia de la Odoreu! Parc natural pe zeci de hectare! Observatoare de animale, piste de biciclete, pescuit și picnic
Râul Someș își are propria magie! Iar reprezentanții Primăriei Odoreu au reușit să amenajeze, cu infrastructură modernă, un parc natural pe o suprafață de 32,99 de hectare, în satul Berindan. Mai exact, în zona cursului inferior al râului Someș, declarată sit Natura 2000. Proiectul este în valoare de 1,025.642 euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 871.795 euro, iar contribuția Primăriei Odoreu este de 380.220 euro.
Inaugurarea Centrului de informare, prima etapă
Proiectul, în ansamblul său, urmează să fie finalizat în următoarea perioadă. Astăzi a fost finalizată prima etapă, respectiv inaugurarea Centrului de informare ”Magia Someșului”, unde turiștii vor putea să ia contact cu istoria acestui loc mirific, prin broșuri editate în trei limbi.
Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, a explicat astăzi denumirea proiectului, respectiv ”Magia Someșului”, cu o frumusețe care cu greu poate fi descrisă în cuvinte.
”Ne bucurăm că am avut invitați deosebiți, care au contribuit la această magie a Someșului, cum îi spunem noi. Prin această metaforă am vrut să definim o zonă frumoasă din comunitatea noastră și încercăm ca prin cuvinte plăcute, prin cuvinte magice, să o facem atractivă. Atât pentru noi, cei din comunitate, dar mai ales pentru turiști, pentru musafiri”, a declarat primarul Dumitru Pop.
Odată cu renaturalizarea zonei, cele aproape 33 de hectare vor deveni extrem de atractive pentru întregul județ, fiind o destinație ideală pentru pescuit, plimbări, ciclism, birdwatching și multe alte posibilități de petrecere a timpului liber.
”Obiectivul principal al proiectului a constat în revitalizarea zonei transfrontaliere ”Someșul Inferior” în scopul conservării, protejării și promovării valorilor naturale prin încurajarea turismului ecologic și a activităților educative legate de mediu”, a spus coordonatorul proiectului, Claudia Szabo.
Zona de agrement cu nuferi și poteci suspendate
Suprafaţa zonei de agrement „B” este de 6,05 ha şi este despărţită de restul zonelor printr-un prag de compartimentare. S-a delimitat o zonă cu nuferi printr-o potecă suspendată accesibilă şi persoanelor cu dizabi-lităţi. Practic în această zonă s-a refăcut vegetaţia de nufăr alb (Nymphaea alba) existentă în zonă înainte de degradarea habitatului. Poteca suspendată este realizată din lemn prin baterea unor piloţi în fundul lacului. Platforma are o lăţime de 2,4 m şi este prevăzută cu balustrade din lemn pe ambele părţi. Cota potecii este de 1 m faţă de luciul de apă.
Ponton pentru bărci și hidrobiciclete, Plus, piste de biciclete
Totodată, zona dispune de un ponton pentru bărci şi hidrobiciclete accesibil din poteca suspendată, amplasată la aceeaşi cotă ca aceasta. Structura pontonului este identică cu structura potecii suspendate, respectiv realizată pe piloţi de lemn şi podea din scânduri de lemn băiţuite şi lăcuite.
S-au refăcut şi malurile care includ şi pista de biciclete pe o lăţime de 10,8 m faţă de limita exterioară a pistei. Pista de biciclete este construită pe fundaţie din piatră spartă, cu strat su-port din pietriş şi strat de uzură din beton ecologic cu adaos de cenuşă de termocentrală.
Pista are 1,5 m lăţime si face parte din zona de amenajare şi consolidare a lacului, fiind amenajată pe tot perimetrul lacu-rilor. S-a realizat si un puţ forat explorare-exploatare de captare pentru alimentarea cu apă din freatic (pentru compensarea pierderilor de apă).
Zonă pentru campare și pescuit sportiv
Suprafaţa zonei de agrement ”C” este de 14,03 ha şi este despărţită de zonele „B”, respectiv „D” prin praguri de compartimentare. Si in această zonă s-au refăcut malurile care includ aici pista de biciclete pe o lăţime de 10,8 m faţă de limita exterioară a pistei, spaţiu destinat zonelor de picnic şi campare.
S-au amplasat 4 pontoane pentru pescuit sportiv. Pontoanele sunt realizate din lemn prin baterea unor piloţi în fundul lacului, accesibile de la marginea amenajată a lacului. În această zonă pentru cei pasionaţi de pescuitul sportiv, de-a lungul braţului mort al Someşului revitalizat, sunt oferite condiţii optime pentru practicarea acestui sport prin cele 4 pontoane şi zona de picnic realizată cu respectarea prevederilor legii picnicului nr. 54 din 2012, unde vor avea posibilitatea pregătirii unor mâncăruri tradiţionale din peşte.
Pentru asigurarea protecţiei habitatelor pentru care zona a fost declarată sit Natura 2000, în perioada de implementare a proiectului au fost organizate cursuri de instruire a pescarilor pentru a cunoaşte măsurile minime de conservare a speciilor protejate urmat de desemnarea a acelor pescari care vor intra în rândul voluntarilor ecologi, pentru a desfăşura în incinta zonei ecoturistice, în această calitate, activităţi de voluntariat în beneficiul comunităţii.
Zonă de observație a faunei
Zona de agreement „G” este o zonă umedă de 8,43 ha care include: o zonă mlăștinoasă străbătută de poteci suspendate şi 3 turnuri de observaţii ornitologice. Poteca suspendată are 150 de metri lungime, accesibilă de pe platforma zonei de primire. Poteca suspendată este realizată din lemn prin baterea unor piloţi în terenul natural.
Platforma are o lăţime de 2,4 m, podea din scânduri de lemn băiţuite şi lăcuite şi cu balustrade din lemn pe ambele părţi. Poteca suspendată are o lungime de 150 m şi ajunge până la primul turn de observație. Păsările specifice zonei sunt: egreta mare, piţigoiul albastru, coţofana, cormoranul, raţa mare şi barza albă.