FOTO/VIDEO. Locuitorii de pe Drumul Careiului, sub asaltul porumbeilor! Mizerie și pericol sanitar
Locuitorii de pe Drumul Careiului se plâng că sunt practic sub asaltul porumbeilor. Stolurile au devenit tot mai mari, iar mizeria produsă, împreună cu riscul sanitar, au crescut văzând cu ochii. Au cerut ajutorul Primăriei, dar autoritățile i-au îndemnat să pună dispozitive anti-porumbei. Doar că acestea nu rezolvă problema, cea legată de înmulțirea necontrolată a înaripatelor.
Locuitorii unui bloc de pe Drumul Careiului au fost aduși la disperare de stolurile de porumbei. Aceștia s-au făcut stăpâni pe acoperișul imobilului, iar după curățarea, igienizare și închiderea acestuia, înaripatele au revenit și mai agresive decât înainte.
„De mai mult de un an și jumăte ne-au invadat aceste păsări, s-au mutat pe acoperisul blocului și nu vor să se mute din zonă. Am încercat să închidem acoperișul în speranța că dacă nu vor intra sub acoperiș, vor pleca. Fără succes. Au devenit mult mai agresivi”, spune unul dintre locatari.
Nu doar că podul blocului devine o potențială sursă de infecție, ci și locuitorii de la etajul I au de suferit din cauza mizerie de nedescris.
Dată fiind amploarea problemei, care afectează și alți locuitori din zonă, locatarii au solicitat ajutorul Primăriei. La sesizarea primită, autoritățile și-au declinat competențele, spunând că nu sunt abilitate să intervină pe proprietatea privată a locatarilor, iar administrația a fost îndemnată să achiziționeze sisteme anti-păsări.
Doar că tradiționalele benzi cu țepi nu au cum să reprezinte decât o soluție de avarie și nu o rezolvare permanentă a problemei, iar dispozitivele cu sunete, care ar avea un impact moderat, ar contribui și mai mult la poluarea fonică a unei zone care deja suferă de poluarea cu decibeli din cauza traficului. În plus, o astfel de soluție ar putea pune în dificultate și locatarii din blocurile vecine, care s-ar putea plânge de zgomotul produs de acestea.
Adevărata problemă pare să fie mai mult legată de înmulțirea necontrolată a acestor porumbei.
Probleme nu sunt doar pe Drumul Careiului. În ultimul an, plângeri similare au venit și din partea locuitorilor din Centru Vechi, Centru Nou și Micro 17, tot din cauza stolurilor care s-au înmulțit și care lăsă în urma lor mizerii greu de imaginat și potențiale focare de infecție.
Iar în unele cazuri, așa cum este și în Centru Vechi, unii porumbei sunt crotaliați, semn că ei aparțin sau au aparținut unui crescător.
„Noi am pus țepi, am rezolvat problema, merg la vecina de mai sus și toată mizeria e la noi pe banda cu țepi. Am și renunțat la ea. Vin dimineața, pleacă seara, afară nici nu mai putem pune nimic la aerisit. Să punem dispozitiv cu sunet, fiecare bloc, va urla tot orașul. Sunt porumbei maidanezi, că unii sunt însemnați, probabil lăsați liberi, se înmulțesc bine mersi, unii s-au pierdut, și-au făcut noi stoluri, suntem de groază cu ei. Mizerie, miros, e foarte frustrant”, spune o locatară din zona centrală veche a orașului.
Locatarii care se confruntă cu astfel de probleme își doresc o soluție unitară, nu una care să paseze responsabilitatea stolurilor de la un bloc la altul.
„Poate ar trebui să facem ceva înainte să devină și porumbeii o problemă fix ca ciorile. Și asta ține de faptul că găsesc mâncare, li se dă de mâncare, se vede cu ochiul liber cât de mult s-au înmulțit. Noi avem o problemă de mai de mult, dar acum tot mai multe cartiere încep și ele să aibă probleme”, a precizat pentru PresaSM un locatar din Centru Nou.
„I-au ținut unii și crescut și prin garaje, au dispărut garajele, ce credeți că porumbeii ăia unde sunt, sau câtă grijă se avea de ei,” a precizat un sătmărean care locuiește în Micro 17.
Aceasta este rezultatul cand unii le dau de mancare o perioada indelungata.
View Comment