FOTO/VIDEO. La mulți ani, militari români! Satu Mare sărbătorește Ziua Armatei
Manifestările dedicate Zilei Armatei au început în municipiul Satu Mare la ora 10:00 pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român. Cei câțiva picuri de ploaie nu i-au deranjat pe sătmărenii care au dorit să își exprime recunoștința față de sacrificiile eroilor. La fel ca în fiecare an, cel mai așteptat moment al manifestărilor de dimineață din municipiul Satu Mare a fost defilarea, mai ales că cei prezenți au putu admira și survolul elicopterelor.
Sătmărenii s-au adunat în această dimineață pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român din municipiul Satu Mare pentru a-și exprima recunoștința față de soldații care au făcut sacrificiul suprem pentru țară și popor.
Cei mai mulți spectatori au fost, la fel ca în fiecare an, copiii. Alături de părinți, bunici sau educatoare, cu cocarde în piept și baloane tricolore în mânuțe, pentru cei mici a fost ocazia perfectă de a admira soldații.
După salutul gărzii de onoare, intonarea imnului de stat și slujba de pomenire a soldaților români morți pe câmpurile de luptă, a urmat depunerea de coroane.
Cel mai așteptat moment al ceremoniei de la Satu Mare a fost defilarea, mai ales că în acest an, participanții au putut admira și survolul elicopterelor militare. Este vorba despre trei elicoptere IAR-330 Puma “SOCAT” ale Forțelor Aeriene Române venite de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu“ Turda.
La 25 octombrie 1944 au fost eliberate orașele Carei și Satu Mare, fiind anulat de facto Dictatul de la Viena. Printr-un decret din 1959, această zi a fost instituită ca Ziua Armatei Române.
În amintirea acestei lupte, în centrul orașului Carei a fost ridicat Monumentul ostașului român. Inaugurat în 1964, complexul monumental este opera sculptorului Vida Gheza și a arhitectului Anton Dâmboianu.
După această bătălie, armata română a participat în continuare la operațiunile pe Frontul de vest, contribuind la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei de sub ocupația Germaniei naziste.
Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959. Ziua Armatei României este marcată prin arborarea Drapelului naţional la sediile instituţiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi prin organizarea de ceremonii militare şi activităţi comemorative în garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţiuni şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării. Militarii români din teatrele de operaţiuni sărbătoresc, de asemenea, Ziua Armatei României prin organizarea unor ceremonii militare şi a unor activităţi culturale şi sportive, la care vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai statelor partenere.
Preţul plătit de Armata Română în intervalul 23 august 1944 – 25 octombrie 1944 a însemnat 58.330 de soldaţi ucişi, răniţi sau prizonieri. În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă