FOTO/VIDEO. ” La Mulţi Ani Armatei Române!”. Ceremonie restrânsă în municipiul Satu Mare
Ceremonia militară de Ziua Armatei a fost una atipică, la fel ca anul trecut, în conformitate cu regulile de siguranță sanitară și ținând cont de noile restricții care au intrat în vigoare.
Ceremonialul a fost unul și mai restrâns decât ce de anul trecut, și a fost axat pe omagierea eroilor căzuți pe fronturile țării, pe depunerile de coroane și jerbe, fără spectacol militar și discursuri.
Acordarea onorului a fost urmat de un scurt ceremonial religios în memoria celor care s-au jertfit pentru patrie, apoi, într-o succesiune rapidă a urmat depunerea de coroane la Monumentul Ostașului Român din Piața Vasile Lucaciu.
Câțiva curioși s-au aventurat totuși și la Satu Mare să participe la slujba religioasă și să urmărească depunerile de coroane, dar de la distanță.
Și în discursul său, prefectul Altfatter Tamas, a vorbit despre modul în care pandemia a afectat festivitățile oraganizate de Ziua Armatei, dar și-a expirmat și speranța ca următorul 25 Octombrie se va putea sărbători cu fast, la fel ca în anii dinaintea pandemiei.
Doar aviația militară a mai destins atmosfera unei sărbători realizate în mare parte fără public.
Voluntarii militari și civili Invictus au predat ștafeta roșie la finalul ceremonialului de depunere a coroanelor. Cele trei ștafete, roșie, galbenă și albastră, vor fi reunite la Carei.
În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă.
După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.